Unapređenje naše gastronomske ponude i ukusa doprinelo je posebno tome što su u prva tri meseca ove godine dolasci stranih gostiju povećani za 38,5%, a noćenja za 56 odsto. Naša turistička mesta se više ne prepoznaju samo po originalnim receptima, već u spoju sa modernim kulinarskim veštinama kojima se uveliko uče đaci naših ugostiteljsko-turističkih škola sa tradicijom, čime smo se upisali na gas
Ministarstvo turizma i omladine, dodao je učestvujući u predstavljanju drugog izdanja svetskog gastro vodiča za Srbiju, nastaviće da podstiče unapređenje gastro ponude odobravanjem kredita za povećanje kvaliteta turističke ponude i okruženja i podrškom manifestacijama.
- Koliko je to za nas značajno govore podaci da anketirani turisti u TOP 5 motiva koje navode kao razlog dolaska u našu zemlju ističu gastronomiju i našu tradiconalnu gostoljubivost. Kriterijumi na osnovu kojih su inspektori ocenjivali restorane, kuvare i usluge širom Srbije su strogi i stvar je prestiža u celom gastronomskom svetu zaslužiti kulinarsku Gomijo kapu, ili biti primećen od inostranigh i domaćih poznavalaca i inspektora - zaključila je Marija Labović direktorka TOS.
Dodeljene su i nagrade za 14 najboljih u ugostiteljstvu Srbije, od somelijera do šefa kuhinje. Ovih dana je u Zemunu održana izložba mladih proizvođača domaće hrane sa porukom da se mladi vrate starim receptima, shvate da su gastronomija i vinska kultura značajan deo naše tradicije i da se podstaknu da ožive ruralni razvoj Srbije, kao preduslov za za zaradu od turizma, prenosi portal Ekapija.