Glas Javnosti

ZAROBLJENO 20 MILIONA EVRA! Ponovo pomeren rok za povraćaja novca od zamenskih vaučera

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Direktor JUTE Aleksandar Seničić je gostujću u Jutarnjem programu govorio o 20 miliona dinara koje građani Srbije pokušavaju da dobiju nazad od agencija povodom nerealizovanih aranžmana.

Seničić je govorio i o ponovnom produženom roku za vraćanje tog novca.

Više od 20 miliona evra građani Srbije ovih dana pokušavaju da dobiju od turističkih agencija. Mnogi traže svoj novac natrag, ne znajući da je opet produžen rok za vraćanje novca zarobljenog u agencijama nakon otkazivanja putovanja zbog korone.

"Produžen je rok do 1. januara 2023. godine, a rok za povraćaj novca do 1. februara 2023. gdodine", rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Zamenska putovanja se mogu iskoristi tokom cele godine.

"Ukoliko se ne iskoriste, onda se podnosi zahtev agencijama i 1. februar naredne godine je taj konačan rok kada će se novac vratiti", rekao je.

"Jeste neprijatna situacija. Nismo ni mi zadovoljni rešenjem, ali je to jedino trenutno rešenje s obzirom da agencije nisu radile skoro dve godine", rekao je.

- U novebru je Vlada republike Srbije produžila rok za zamenu vaučera do januara 2023. godine, odonosno za povraćaj novca do 1. februara 2023.Tokom cele ove godine, tačnije sve do kraja godine je moguće iskoristiti ta zamenska putovanja. Ukoliko se ne iskoriste onda se podnosi zahtev agencijama, a u februuaru je taj konačni rok kada će s novac vratiti - naglasio je Seničić.

Iako je prošla sezona bila relativno dobra, iskoristilo se svega 40-45 odsto zamenskih vaučera. 

Seničić je naGlasio i da se do novca koji je uplaćen stranim partnerima više ne moŽe doći i da je to otežavajuća okolnost.

Ipak, postoje i agencije koje su dobro radile, te su su za većinu aranžmana izvršile povraćaj i mnogo pre roka.

- Bilo je i slučajeva gde su se neke agencije u kojima je bilo uplaćeno putovanje zatvorile. Nema ih puno na sreću.  U ovim slučajevima postoji jasna zakonska procedur. Sve te agencije poseduju polise osiguranja, te se javljaju stečajnim upravnicima. Otvara se polisa osiguranja u datom trenutku. Srazmerno se potom isplaćuje svim korisicima aranžmana u zatvorenoj agenciji novac - objašnjava Seničić.

Dug agencija je u ovom trenutku oko 20 miliona evra bez uračunatih đačKih putovanja. Na različite ekskurzije , izlete i slično je otišlo između 5 i 8 miliona evra.

- Nažalost agencije koje se bave ovim vIdom turima najčešće ne rade ništa drugo. Oni se nalaze u možda najvećem problemu.  Te agencije pokušavaju da prežive uz pomoć svojih sredstava. Ukiliko se prolongira ova situacija u đačkom turizmu da nema izvođenja ekskurzija, ja se plašim da će biti zabrinjavajući broj agencija koje će prestati da rade - upozorava direktor JUTE.

Dotakao se i vaučera za odmor u Srbiji koje država daje i naglasio da je podeljeno do sada 100.000 vaučera u vrednosti od 5.000 dinara i da očekuje da će uz rebalans budžeta biti moguće podeliti još polovinu tog iznosa, odnosno još 50.000 vaučera. Ovo se očekuje u drugom kvartalu ove godine.

BONUS VIDEO: SRBIN OTKRIVA KOJE SU TO METODE U OBRAČUNU SA LJUDIMA: Kina vlada svetom preko parapsihologa

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR