Glas Javnosti
posta

VOJVOĐANSKA VENECIJA: Grad jezera, festivala i brojnih znamenitosti koji vredi posetiti

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Srbija ima bogatu turističku ponudu i mesta koja nude različite sadržaje za svačiji ukus. Shodno tome da li ste više avanturistički tip ili neko ko voli isključivo da odmara, možete se odlučiti za aktivan odmor ili neko mirno mesto koje je idealno za relaksaciju.

Bela Crkva, koju još popularno nazivaju Vojvođanska Venecija, je gradsko naselje i opština koja leži u lepoj i prostranoj kotlini reke Nere, na krajnjem jugoistoku Vojvodine. Oivičena je ograncima Karpatskih planina, a otvorena prema zapadu ka Panonskoj niziji, a od Beograda je udaljena nešto manje od 100 km.

Ekološko područje brojnih jezera i kulturnih manifestacija

Ovaj grad se može svrstati u ekološki čisto područje jer u samom gradu i njegovoj okolini ne postoji zagađivačka industrija. Područje je bogato brojnim jezerima koja privlače turiste iz različitih delova zemlje i inostranstva, prelepe parkove, „Karneval cveća“ i brojne druge zanimljivosti.

Belocrkvanska jezera

Jezera su nastala iskopavanjem šljunka, pa je voda prozirno zelena, a plaže peščane. Na Glavnom jezeru plaža je delom betonirana, dok je na ostalim jezerima potpuno prirodna. Na prelepim jezerima svako može naći ono što mu odgovara. Ljubitelji odmora na jezerima mogu pronaći mir u kom mogu u potpunosti uživati, a oni koji žele zabavu, se takođe mogu opuštati na jezerima koji su tome ’namenjeni’. Takođe, ljubitelji pecanja mogu na jednom od 7 jezera naći svoj kutak za uživanje.

Grad festivala i brojnih manifestacija

U Beloj Crkvi se organizuje Jungle Festival koji iz godine u godine okuplja sve veći broj ljubitelja elektronske muzike. Osim toga Bela Crkva je poznata po karnevalu koji ima tradiciju dugu preko 150 godina. Sedmodnevni Belocrkvanski karneval je multidisciplinarna manifestacija i predstavlja spoj turizma i privrede u koju su uključeni lokalni, regionalni i ostali segmenti u cilju promocije Bele Crkve i njenih potencijala, kao i čitavog regiona.

Još jedna manifestacija ovog mesta su „Besijevi dani“, posvećena legendarnom somu kapitalcu, koji je težak preko 100 kg, koga je više njih videlo, ali ga niko nije mogao upecati. Manifestacija datira od 1988. i zamišljena je kao lov na soma kapitalca („Lov na Besija“), ali je ona u međuvremenu prerasla u ekološku manifestaciju sa ciljem da se zaštiti priroda i živi svet u jezeru.

Moto-susret koja se održava jula meseca i traje tri dana i okuplja između 500 i 1.000 motociklista iz zemlje i inostranstva, a sa njima nekoliko hiljada posetilaca ljubitelja dobre zabave i rokenrola.

Belocrkvanski festival rakije predstavlja spoj voćarstva i turizma i vezan je za domaću rakiju i preradu alkohola jer je lokalno stanovništvo poznato po kvalitetnoj proizvodnji ovih proizvoda.

Ostale znamenitosti i lepote Bele Crkve
Osim pomenutih, Bela Crkva ima i brojne druge prirodne i kulturne znamenitosti koje čine turističku ponudu ovog mesta.

Reke – reka Karaš i reka Nera predstavljaju izuzetne predele za odmor, relaksaciju i pecanje. Reka Karaš raspolaže sportskim terenima, letnjim restoranom, kampom, plažom, parkom skulptura, dok je Nera poslednja neukroćena reka u Vojvodini i oduševiće sve ljubitelje nedirnute prirode. Odlikuju je brzaci, meandri, peščane i šumovite plaže.

Parkovi – Gradski park, Trg ruskih kadeta i Železnički park su idealni za šetnju, sport i rekreaciju.

Vidikovac Tri krsta - posebno mesto sa kog se prostire izvanredan pogled na čitav grad.

Verski objekti – U Beloj crkvi možete posetiti srpsku pravoslavnu crkvu, rimokatoličku crkvu i rumunsku pravoslavnu crkvu koje nose svoje posebne priče i interesantne su za posetioce.

Osim ovih znamenitosti tu su još arheološke lokacije koje vredi posetiti, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Istorijski arhiv...

Posetite Belu Crkvu i istražite sve mogućnosti ovog sjajnog mesta.

Glas javnosti/Agroinfo.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR