Glas Javnosti

Kako bi kupovina grčke luke promenila sliku Srbije

Vesti
Autor: Glas javnosti

Odlična mogućnost za našu zemlju.

Širenje infrastrukture i ulaganje u ulaganje u pruge, puteve, morske konekcije, gasovode je važna stavka u razvoju srpske ekonomije. Povodom toga, Vučić je izrazio želju i ispred Srbije pokazao volju da se kupi deo kapaciteta grčkih luka, Solun i Pirej.

Preduslov za vezu sa lukama Pirej i Solun je pre svega pruga koja se gradi od Mađarske, preko Srbije i Severne Makedonije, do Grčke, budući da će ona omogućiti ne samo lakši prevoz ljudi, nego i brži prevoz roba.

Predsednik je takođe napomenuo da su planovi naše zemlje da se izvoz značajno i konstatno povećava, i da je upravo zbog toga važno proširenje kapaciteta (5 – 10 odsto) u lučkom prostoru Soluna i Pireja.

Kako bi kupovina grčke luke promenila ekonomsku sliku Srbije?

Na tu temu razgovarali smo sa ekonomskim stručnjacima, i svi su se u jednom složili – transport robe biće značajno efikasniji.

Prema rečima Ivana Nikolića, ekonimiste, potencijalna kupovina dela kapaciteta Pirej ili Solun uticala bi umnogome u razvoju domaće ekonomije.

pixabay.com
foto: pixabay

– Prvenstveno bi se smanjili troškovi izvoza, i ušteda na državnom nivou bi bila drastično veća. Podrazumeva se da bi deo kapaciteta luke Solun ili Pirej doprinelo mnogo bržem i efikasinijem izvozu robe. Takođe bi olakšalo bi razmenu sa inostranstvom – Evropom i celim svetom – rekao je sagovornik.  

Dodao je i da je svaka nova alternativa za transport robe, a posebno ova u Grčkoj, dobrodošla i da apsolutno opravdava novčana ulaganja

Više od novca i izvoza

Ljubodrag Savić je takođe za Bizportal istakao značaj koji će Srbija imati ukoliko dođe do željenog kapaciteta u grčkim lukama.

– Kupovina dela grčke luke značila bi direktnu korist za srpsku privredu, jer to je vekovni interes naše zemlje. Takođe, veliki je značaj pravac i pristup moru koji bi se dobio kupovinom jedne ili druge luke u Grčkoj. Pored većeg izvoza, efikasnijeg transporta i mnogo više novca u državnom budžetu, sama mogućnost izlaza na more predstavlja veliku prednost jedne ekonomije na duge staze – objasnio je.

Za naš portal govorio je i ekonomista i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević, koji je takođe istakao efikasniji transport u slučaju da Srbiji kupi deo grčkih luka.

– Grčka je članica Evropske unije, a Srbija je u dobrim ekonomskim odnosima sa njima. Na Grčku uvek možemo da se oslonimo, i taj odnos je vrlo stabilan. Luka Pirej i Solun su nama najpristupačnija solucija sa aspekta podvoza robe što se tiče troškova. Mogućnost vlasništva udela tih luka doprinelo bi generalnom olakšanom transportu robe, bilo da je uvoz ili izvoz u pitanju – istakao je sagovornik.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR