Glas Javnosti

DA LI JE OVO NAJGLUPLJA STVAR IKADA: Kanada finansira "Rodno inkluzivno razminiranje za održivu budućnost Ukrajine"

Svet
Autor: Glas javnosti

Portparol u kanadskoj vladi potvrdio je planove za projekat pod imenom "Rodno inkluzivno razminiranje za održivu budućnost Ukrajine".

Kanadska vlada je obećala više milijardi dolara za "rodno inkluzivnu" akciju uklanjanja mina i eksplozivnih sredstava u Ukrajini.

Kancelarija premijera Džastina Trudoa saopštila je prošle nedelje da Otava izdvaja 3,02 milijarde kanadskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara), za finansijsku i vojnu podršku Ukrajini, a jedna inicijativa u okviru paketa, vredna četiri miliona kanadskih dolara, naziva se "Rodno inkluzivno razminiranje za održivu budućnost Ukrajine".


U zvaničnom saopštenju se navodi da "aktivnosti u okviru projekta uključuju sprovođenje netehničkih istraživanja i naknadno ručno razminiranje u ciljanim zajednicama", ali i "osnivanje radne grupe za rodnu ravnopravnost i diverzitet zarad promovisanja rodno transformativne akcije razminiranja u Ukrajini".

Projekat će biti sproveden uz "HALO trast", britansku nevladinu organizaciju posvećenu uklanjanju mina u zemljama nakon konflikta.

Portparol odeljenja za diplomatske i konzularne odnose Trudoove vlade, Šarlot Meklaud, potvrdila je ove planove u izjavi za "Foks njuz", dodavši da je britanska NVO već "osnovala namensku radnu grupu za rodna pitanja i diverzitet, kako bi obezbedila da rod bude integrisan u svaki aspekat istraživanja, razminiranja i edukacije o riziku u Ukrajini, od regrutovanja do angažovanja zajednice".


Vesti o inicijativi za "rodno inkluzivno" razminiranje naišle su na kritike na društvenim mrežama, a voditelj Greg Gatfeld je u svojoj emisiji na "Foks njuzu" inicijativu nazvao "vrhuncem idiotizma".

"Kako znate kada ste dostigli vrhunac idiotizma? Kada nam trebaju smernice za diverzitet pri čišćenju mina. Izgleda da je Kanada upravo donirala milione dolara za napore da se uklone mine u Ukrajini. Ali na rodno inkluzivan način", rekao je on.

Na vladinom sajtu se navodi da da Kanada "zna da je održiv mir moguć samo kada su žene u potpunosti uključene u rešavanje sukoba". 

Meklaud je u svom odgovoru "Foks njuzu" takođe napomenula da "HALO trast" lobira za inkluziju žena u napore razminiranja u Ukrajini od 2017. godine, i da je ta NVO uspešno dovela do ukidanja zakona koji je branio ženama da se bave tim poslom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR