Glas Javnosti

Proleće donosi blagu toplotu: Srbiju očekuju više temperature i manje padavina

Društvo
Autor: Glas javnosti

Proleće 2024. u Srbiji donosi nešto toplije vreme od uobičajenog, sa temperaturama koje će biti više od višegodišnjeg proseka.
U martu se očekuju prosečne temperature, dok april i maj donose blagi porast u temperaturi. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od 19 do 24 stepena Celzijusa u Beogradu i okolini, dok će minimalne temperature biti oko 10 do 13 stepeni.
Količina padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa nešto nižim vrednostima u pojedinim regionima.

Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" saopštilo je da će proleće ove godine početi u sredu 20. marta u 04:06 časova, dok će istovremeno za stanovnike južne Zemljine polulopte početi jesen.

Na dan početka proleća, Sunce će u Beogradu izaći u 05:40 i zaći u 17:50, što znači da će dan trajati 12 časova i 10 minuta, dok će noć biti 11 sati i 50 minuta dugačka.


Zima se očekuje da završi ranije, sa blažim vremenskim uslovima od uobičajenih. Sneg će se javljati uglavnom na nadmorskim visinama većim od 800 metara, dok će u nižim predelima biti manje snega.
U nekim delovima, kao što su Kuršumlija, Zaječar, Dimitrovgrad i Ćuprija, moguće su i pojave mraza. U planinskim oblastima kao što su Zlatibor i Kopaonik, mraznih dana biće nešto više.

Leto koje dolazi nakon proleća predviđa se kao izuzetno toplo, sa toplotnim talasima, posebno u julu i avgustu.
Temperature tokom letnjih meseci biće znatno više od proseka, što ukazuje na mogućnost paklenog leta​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR