Glas Javnosti

Potražnja aranžmana za predstojeće praznike SKOČILA DUPLO

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kraći odmor u inostranstvu košta od 59 pa i preko 650 evra

Potražnja za prolećnim prazničnim putovanjima ove godine je povećana čak do 50 odsto a noćenje na domaćim destinacijama može da se nađe već od 20 evra!

S druge strane, oni koji se odluče za kraći odmor preko granice, recimo petodnevni, moraće da izdvoje 59 do čak 659 evra.

Ove godine u prazničnom i školskom kalendaru u Srbiji slobodni dani se beleže već od 29. aprila, kada počinje prolećni raspust za osnovne i srednje škole i traje do 6. maja, do kada su i neradni vaskršnji dani. Međutim, računajući i dane vikenda pre početka raspusta, đaci neće ići u školu već od subote 27. aprila, a kako se u klupe  vraćaju u utorak, 7. maja, to znači da će imati punih 10 dana odmora.

Upravo taj period mnogi naši turisti su odlučili da provedu u našim banjama, planinama i jezerima, ali i ogroman broj njih praktikuje i odlazak u inostranstvo. Milan Lainović iz Nacionalne organizacije turističkih agencija Juta kaže da je ove sezone povećano interesovanje za praznične prolećne vaučere za više od 50 odsto.


- Tome je doprineo veliki broj novih destinacija i otvaranje novih direktnih aviolinija gde turisti mogu da biraju veliki broj evropskih destinacija. Među traženijima su Lisabon, Rim, Valesija, Madrid i Istanbul. Cene se kreću od 399 do 600 evra, njih diktira tržište i zavise pre svega od destinacije, cene hotela odnosno da li je smeštaj sa tri, četiri ili pet zvezdica. Neki evropski hoteli su povećali cene do 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali naši ljudi su na vreme bukirali aranžmane i uspeli su da iskoriste i popuste koji su išli i do 55 odsto. Sve u svemu želja za putovanjima je velika, a popusta za neke destinacije još uvek ima - naglašava Lainović i dodaje:

- Za neke aranžamane smo tražili i proširenje kapaciteta. Na primer za avio karte za Lisabon smo sada tražili treće proširenje jer je ogromno interesovanje. I za letnju sezonu potražnja je velika i beleži rast od preko 50 odsto.

Među jeftinijim destinacijama nalazi se dvodnevni odmor u Temišvaru sa jednim noćenjem i autobuskim prevozom koje košta 59 evra. Odmor u Budimpešti četiri dana odnosno dve noći autobusom iznosi 99 evra koliko i aranžman za putovanje u Sarajevo za vreme vaskršnjih praznika gde je u cenu uključen prevoz i smeštaj za dve noći u hotelu sa tri zvezdice i doručkom.

U ponudi je i za 40 evra skuplji aranžman za petodnevni odmor u Ljubljani, odnosno dve noći u hotelu i autobuski prevoz. Među traženijim destinacijama je i Italija, a slobodan termin ima i za Rimini od 1. maja gde šest dana i tri noći autobusom košta 169 evra. Devetodnevni odmor sa četiri noćenja u hotelu sa tri zvezdice u vreme praznika u prestonici Francuske iznosi 389 evra. Među skupljim aranžmanima ove godine je i Lisabon gde četiri dana odnosno tri noći i avionskim prevozom košta 659 evra.


Turisti koji odluče da prolećni odmor provedu u nađoj zemlji to će ih iskoštati dosta jeftinije. Tako se recimo u Sokobanji može naći smeštaj već od 2.200 dinara u apartmanima te bi dve odrasle osobe noćenje u apartmanima platile za pet noćenja 11.000 dinara.

Ljubitelje planine će smeštaj koštati više. Na Zlatiboru pet noćenja za vreme vaskršnjih praznika košta od 11.800 dinara, dok je na Tari od 21.000 dinara pa naviše. Svakako treba naglasiti da skuplja varijanta odnosno smeštaj u hotelu košta dosta više.



gLAS JAVNOSTI/d03s

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR