Glas Javnosti

VEĆI AVIONI SU REŠENJE: Aviokompanije našle rešenje za uštedu

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Suočeni sa velikim gužvama na aerodromima, sa nedostatkom pilota i sa skokom cena samih letova, sve avio-kompanije se okreću sličnom receptu - razmišljaju da koriste veće avione u koje stane više putnika.

Letovi kojima upravlja 11 najvećih američkih aviokompanija imaju u proseku 153 sedišta. Već to je skok sa 141 sedišta koliko ih je bilo 2017. godine, ali tu nije kraj povećanjima broja mesta.
Trend pravljenja većih aviona deo je strategije kompanija da prodaju više karata za pojedinačne letove i da se time smanji broj aviona u saobraćaju, prenosi portal Ekapija.

Iz aviokompanija se slažu da je teško povećati broj aviona i letova kojima se upravlja u vazdušnim lukama, pa jedna od najvećih američkih aviokompanija uvodi u svoju flotu avione sa 364 sedišta koji će prevoziti putnike tokom prolećnih praznika koji u SAD uvek povuku ogroman broj letova, piše CNBC.
Tokom pandemije ovi veliki avioni korišćeni su da bi u njima mogao da se održava razmak između putnika, a danas kada se putnici sve brže vraćaju nekašnjem tempu života, čini se da će napokon zaživetu u svom punom svetlu i da će za njima na tržištu biti sve više i više potrebe.
Ipak, ne može svaki let da se "nabudži", jer je pitanje i da li svaki gejt može da izdrži povećan broj ljudi.

Zanimljivo je da jedan od najvećih aviona pripada kompaniji Fly Emirates, a u pitanju je Airbus A380 koji ima sedišta za čak 615 putnika. Kako su objasnili u ovoj kompaniji, iz kompozicije aviona izbačena je kompletna tzv. prva klasa kako bi se našlo mesta za sedišta.
Titulu aviona sa najviše sedišta do tada je držao Airbus A380 koji koristi Air France. Naime, ova letelica ima ukupno 538 mesta. Airbus A380 inače je najveći putnički avion svih vremena. Ima četiri motora, a sedišta su raspoređena na dva sprata.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR