Glas Javnosti

VANSERIJSKA UMETNOST: Ovo su evropski gradovi koje moraju posetiti svi ljubitelji umetnosti

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Evropa je bogata različitim destinacijama, koje su u stanju da zadovolje "želje" čak i najzahtevnijih posetilaca i obraduju sve putnike, jer ima mesta za svačiji ukus. Shodno tome, postoje neki gradovi koji svakako zaslužuju mesto na listi ljubitelja umetnosti, a mi smo izdvojili neke od njih i predstavljamo vam ih u galeriji. Budite inspirisani, napravite sopstvenu, idealnu listu i organizujte sv

Da li ste ljubitelj umetnosti? Ovo su gradovi koje morate posetiti bar jednom u životu:

Pariz


Ova konkretna lista nije mogla da počne na drugačiji način. Pariz je poznat po svojoj umetnosti i kulturi i nije slučajno što je godinama omiljen izbor ljubitelja umetnosti. Muzej Luvr je taj koji, prirodno, privlači pažnju i predstavlja stub privlačnosti za one koji stižu u francusku prestonicu, jer je jedan od najimpresivnijih i najpoznatijih na svetu. Međutim, možemo slobodno reći da ćete posetom Luvru tek zagrebati umetničku površinu Pariza. Pariz je prepun muzeja moderne umetnosti kao što su Muzej Orsej i Centar Pompidu, koji imaju veoma impresivne kolekcije koje zaslužuju da im se izbliza divite, dok se Monmartr, koji je jedno od najviših brda prestonice, mora obavezno posetiti jer se sa ovog mesta vidi ceo grad. Na živopisnom trgu "Place du Tertre" susrećete mnoge slikare koji izlažu svoje radove i dele svoje ideje sa svetom, a opojne arome deluju kao dodatni bonus u svakom kutku ovog grada.


Amsterdam

Od klasične, vanvremenske lepote Pariza, do krajnje alternativne destinacije, Amsterdama. Glavni grad Holandije je konstantno idealan izbor za one koji traže nešto drugačije. Ovaj grad je poznat po svojim živopisnim i istorijskim građevinama, ali i po umetnosti, i stalno je visoko na listi onih koji vole umetnost. Obavezna poseta je Rijksmuzeum, u kome se nalazi više od 8000 umetničkih dela mnogih poznatih slikara kao što su Rembrant i Vermer, dok bi muzej Van Gog i Rembrantova kuća takođe trebalo da imaju mesto na vašoj listi ako posetite Amsterdam. 

Rim

Rim je – po opštem priznanju – arhitektonski "spomenik" zapadne civilizacije. To je grad sa veoma posebnom aurom, sa jedinstvenim vibracijama i mnogo različitih mesta, koja su magnet za lokalno stanovništvo i posetioce. Očaravajući Rim, nije mogao da ne zauzme mesto na listi gradova koji se smatraju idealnim izborom za ljubitelje umetnosti. Koloseum, Panteon, rimska pijaca i hram Venere samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad ima da ponudi, dok je potrebno posetiti i Trg Svetog Petra u Vatikanu i Sikstinsku kapelu. Antička, klasična i renesansna arhitektura igra vodeću ulogu u svakom uglu italijanske prestonice, koja uvek izgleda glamurozno i spremno da dočeka posetioce iz svih delova sveta.


Berlin

Bez sumnje, zaslužuje mesto na listi najistorijskih i umetničkih gradova u Evropi. Berlin je idealno mesto za ljubitelje umetnosti i bez obzira koliko puta ga posetite, zaista ima nešto više da ponudi. Nacionalna galerija, sa kultnim delima velikih slikara kao što su Rafael, Ticijan, Karavađo, Rubens, Rembrant i Jan Van Ajk, mesto je za one koji vole umetnost, dok se galerija East Side takođe smatra obaveznom posetom. To je zid dug 1,3 km koji je ujedno i najduži preostali deo Berlinskog zida. Umetnici iz celog sveta ukrasili su svojim delima spaseni istočni deo, a ovaj kulturni fenomen predstavlja stub privlačnosti za one koji stignu u prestonicu Nemačke, koji svojim posebnim karakterom pleni poglede.

London

Na kraju, ali ne i najmanje važno, naravno, očaravajući London nije mogao da izostane sa liste gradova koje morate posetiti. Ovaj grad je, iz mnogo razloga, idealna destinacija za sve one koji vole putovanja i jedinstvena iskustva, a oni koji ga dobro poznaju slažu se da je jedan od najlepših gradova u Evropi. Britanska prestonica svoju inspiraciju crpi od velikih autora kao što su Šekspir, Dikens, Orvel i Eliot, a Britanski muzej privlači pažnju i predstavlja bezvremensku atrakciju, jer se u njemu nalazi niz impresivnih kolekcija artefakata iz Grčke, Rima, Egipta, Amerike i dr. Muzej Viktorije i Alberta, Tejt Modern i Prirodnjački muzej takođe se smatraju obaveznim posetama.


Glas javnosti/ A04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR