Glas Javnosti

Upoznajte Martinik: Karipsko ostrvo bogate flore i kolevku OVOG poznatog pića

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Kao i mnoga druga ostrva u Karipskom moru, tako je i Martinik poznat po nestvarno plavim nijansama mora i po plažama, koje su prekrivene finim peskom bele boje

Budući da ostrvo Martinik predstavlja jedinstveni deo teritorije Republike Francuske, te da se nalazi u grupaciji Malih Antila, ostrvima u Karipskom moru, a da je Francuska jedna od članica Evropske unije, to se ovo ostrvo smatra i njenim najudaljenijim regionom.


U tom smislu je zanimljivo pomenuti da je u pitanju posebna teritorija Evropske unije, a na Martiniku je zvanična valuta upravo evro. Jedini službeni jezik na ostrvu je francuski, s tim da se stanovništvo služi i jezikom koji je poznat kao martinikanski kreolski.


Kao i mnoga druga ostrva u Karipskom moru, tako je i Martinik poznat po nestvarno plavim nijansama mora i po plažama, koje su prekrivene finim peskom bele boje.


Bogat živi svet

Iako ovo karipsko ostrvo turisti najčešće posećuju zbog uživanja u nekom od rizorta, ne treba izgubiti iz vida činjenica da je u pitanju ostrvo koje se karakteriše kao jedna od najboljih eko-destinacija na području Kariba

Kao jedna od najatraktivnijih lokacija za turiste, koji žele izbliza da se upoznaju sa bogatim biljnim i životinjskim svetom ovog ostrva, izdvaja se „Domaine dEmeraude“, gde mogu da uživaju u vožnji duž oko šest i po kilometara staza koje vode kroz prašumu.

Foto: wikipedia/printscreen

A ukoliko se odluče za izlet u „Le Robert“, lako može da se dogodi da im se ukaže prilika da u prirodnom okružnju, koje je pod zaštitom, vide i iguane.
 Takođe, ako posete plažu „Grand Anse“, biće počašćeni toplom vodom i kristalno čistim morem, a verovatno će videti i morske kornjače.


Budući da je i živi svet u moru oko Martinika izuzetno bogat, ovde je ronjenje jedna od najprivlačnijih aktivnosti.


Kulturne i istorijske atrakcije ostrva

Ako znate da je upravo na Martiniku rođena i čuvena Žozefina, koja je uspela da osvoji srce Napoleona Bonaparte, onda će vas poseta muzeju „La Pagerie“ sigurno oduševiti, jer je u pitanju zdanje u kome je carica Žozefina i došla na svet.

Foto: wikipedia/printscreen

A ovo je tek jedan od 25 muzeja na ovom karipskom ostrvu.

Uz sve pomenuto, prilikom posete Martiniku ne bi trebalo propustiti ni uživanje u ukusu čuvenog pića, po kome je ostrvo poznato, budući da se neretko karakteriše kao „Svetska prestonica ruma“. Tokom cele godine turistima su na raspolaganju posete brojnim destilerijama koje proizvode ovo piće, a čak 12 brendova ruma potiče upravo sa Martinika.


Glas javnosti/T02S

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR