Glas Javnosti

Tužno, ali istinito: Maldiva za 100 godina NEĆE BITI!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Raj na zemlji ima svoj rok trajanja!

Nadmorska visina ostrva je tek nešto iznad jednog i po metra iznad nivoa mora. Zbog globalnog zagrevanja u budućnosti nivo Indijskog Okeana će preplaviti kopno, pa naučnici predviđaju da do kraja ovog veka MALDIVI odlaze u prošlost.

Nestvarna prozirnost okeana, koralni grebeni, mir, netaknuta priroda ili prosta činjenica da Maldiva neće biti.

Još nekoliko zanimljivih činjenica koje treba da znate:

Meštani su veoma ljubazni i pristupačni i većina njih vrlo dobro zna engleski. Veliki su poštovaoci svoje religije i većina njih živi mirnim životom baveći se turizmom i ribolovom.

Već smo rekli o tome da ostrvo nažalost tone. Ali, budite spremni da nijednog trenutka ovde ne ugledate uzvišenje. Sve je ravno, boja neba “bije bitku” sa vodom koja je lepše plave boje. I to je sve. Nema planina, nema brda!


Foto:unsplash

Verovali ili ne, Maldivi su sačinjeni od 1.190 ostrva, od kojih je 200 naseljeno, dok prestalih 900 ostrva čini netaknuta priroda. Ovo je jedan od razloga što su Maldivi dugo broj jedan na listi destinacija za Medeni mesec. Intime vam, neće nedostajati!

Podvodni svet Maldiva predstavlja pravu atrakciju i svrstava ga među najpoželjnije ronilačke lokacije na svetu. Bilo da želite da se oprobate u ronjenju ili samo da plivate po površini, možete videti kornjače, delfine, šarene ribice i prelepe korale.


Foto: unsplash


Foto:unsplash

Maldivi su jedina država na svetu koja ima 100% muslimansko stanovništvo. Ovo je vrlo bitna informacija za sve one koji planiraju put, jer tokom Ramazana lokalci ne jedu i ne piju tokom dana, a mnoge prodavnice i uslužne radnje – uključujući i one na ostrvima sa hotelima – budu zatvorene u neko doba dana zbog molitve.

Pošto je 100% muslimanska vera – alkohol nije dostupan. Neki lokalci idu toliko daleko da čak i ne dodiruju bilo šta što sadrži alkohol u sebi ( na ostrvima koja su pretvorena u velika odmarališta ovo pravilo ne važi, pa ćete u okviru svog hotela moći neometano da ispijate svoj omiljeni koktel).


Foto:unsplash

Nigde nema asfalta, staza za pešake, automobili su retkost, a glavna prevozna sredstva su motor i bicikl.

Kako da meštani ne budu tako veseli kada su sa svih strana okruženi čistim morem, peščanim plažama i skoro pa savršenom klimom? Temperatura je tokom cele godine iznad 25 stepeni, a broj sunčanih dana je znatno veći u odnosu na kišne.

Nudizam potpuno zabranjen – svuda! Čak ni kupanje u toplesu na plažama  kretanje u kupaćim kostimima van plaža nije dozvoljeno. Homoseksualnost se smatra ilegalnom.

U radnjama nećete naći ništa što sadrži svinjsko meso.

Neverovatan je podatak da je pismenost među građanima ove ostrvske države čak 98 posto.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR