Glas Javnosti

Svima koje je prošle godine zbog požara propao odmor na Rodosu imaju "besplatan" odmor

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Uglavnom su to ljudi iz Velike Britanije

Gotovo svake letnje sezone možemo čuti vesti o požarima blizu letovališta, a grčko ostrvo Rodos je prošle godine bilo baš "na udaru". Naime, ovo prelepo ostrvo u Egejskom moru je u leto 2023. godine preživelo strašne promene posle velikih požara koje su ga zahvatili.

Sada, devet meseci posle požara, Grčka je pokrenula prve "besplatne" odmore za oko 25.000 turista za sve one koji su bili primorani da napuste ostrvo koje je samo 18 kilometara daleko od granice sa Turskom, iako su naravno platili aranžmane. Ovakva odluka doneta je prvi put u svetu.

- Ovo je ministar obećao i idemo prema toj šemi. Bio je komplikovan proces jer smo prvi to uradili - rekao je generalni sekretar grčkog ministarstva turizma Miron Flouris.

Kako su oni to zamislili?

Sve osobe koje su boravile u hotelima tokom jula meseca kada se i desio požar, a koje su morale biti evakuisane, moći će da iskoriste vaučere u vrednosti do 500 evra za pokrivanje troškova smeštaja za nedelju dana. Ovo će se sprovoditi u dve faze: od sada pa do 31. maja i od 1. oktobra do 15. novembra, što je zaključak da je van sezone.


Kako kažu turistički zvaničnici na Rodosu, više od 5.000 turista je upisano u registar korisnika programa.

- Odziv je veoma dobar i rečeno nam je da će za jesen biti još jači. Ima pravo svako ko je boravio u područjima pogođenim požarom - rekao je Janis Papavasilou koji je na čelu sindikata hotelijera ostrva.

Kompenzacija će odražavati iznos koji su klijenti prvobitno platili turoperatorima i da će se taj iznos kretati od 300 do 500 eura i da će se odnositi samo na one koji su boravili u hotelima, ali ne i u privatnim smeštajima.

Većina onih koji su bili u hotelima bili su Britanci.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR