Glas Javnosti

‘STAVITE KATANCE NA PLAŽU!’ Popularno ostrvo se otvara za strance, ali su svi zgroženi I U ŠOKU!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Jedna od zemalja koju je možda najviše pogodila kriza povodom korona pandemije je Tajland.

 

Još od aprila zatvoren za sve strane turiste, a s obzirom na to da uskoro na tom području počinje prava sezona, a naznaka da će se nešto promeniti još nema, prave nedaće za njih tek počinju.

Iako je u toj zemlji jugoistočne Azije situacija sa zarazom mnogo bolja nego u ostatku sveta, a skoro tri meseca nisu zabeležili lokalnu transmisiju, njihova ekonomija je pred velikim iskušenjima.

Naime, u drugom kvartalu ove godine tajlandski BDP je pao za čak 12.2 odsto što je najveći pad još od 1998. godine.

Jedan od razloga takvog strmoglavog pada je činjenica da turizam, najvažnija grana tajlandske ekonomije, zapravo više ne postoji.

Očekuje se da će ukupan broj turista ove godine u Tajlandu biti oko 6.7 miliona, što je pad od 83 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je 'zemlju osmeha' posetilo skoro 40 miliona ljudi.

Vlast kao da ne shvata ozbiljno te brojke, neke turističke destinacije poput Puketa i Koh Samuija, potpuno su zamrle, a sve više i više turističkih radnika okreće se drugim poslovima.

Međutim, poslednjih dana konačno se počelo šuškati o otvaranju granica za strane turiste, a predlog o kojem se naveliko priča, najblaže rečeno, pod velikim je znakom pitanja.

Plan je da se za deo gostiju iz Australije i sa Novog Zelanda otvoriti ostrvo Puket. Strani turista koji se za odluči za put moraće u Tajland da dođe s negativnim testom za kovid. Nakon toga gost odlazi u hotel na ostrvu gde će biti u karantinu pune dva nedelje. Ako poželi da vidi i neke druge delove Tajlanda osim zidova svog hotela, moraće se ponovno testirati i ako test bude negativan, ostati još nedelju dana u karantinu u provinciji u koju je poželeo da ode.

Naravno, taj plan nije baš najbolje seo ni turističkim radnicima ni potencijalnim gostima. Postavlja se pitanje ko bi potrošio toliko novca da bi završio u 'zatvoru'. Neki su sarkastički još dodali da bi se na plažama mogli instalirati kavezi u kojima bi turisti mogli da 'uživaju'.

Kako god bilo, taj plan je trebao da zaživi u septembru, ali je odgođen zbog prvog slučaja lokalne transmisije nakon punih 100 dana. Naime, pozitivan je bio jedan DJ koji je u međuvremenu završio u zatvoru zbog droge...

Sada se nadaju da će se turisti vratiti u oktobru, ali čini se da je pravi povratak turizma u Tajland još daleko...

(Glas Javnosti/jutarnji. hr)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR