Glas Javnosti

Staromodna i autentična Havana: Glavni grad Kube i mesto u kom je vreme potpuno stalo

Putovanja
Autor: Glas javnosti

I možda baš zato što je Havana tek relativno skoro postala dostupna za međunarodne posete, mnogima se čini da je u ovom kubanskom gradu vreme stalo

Jedinstven, specifičan i autentičan, tri su termina koja možda najpre opisuju glavni grad najvećeg karipskog ostrva.


Sasvim očekivano, glavni grad Kube važi za jednu od izuzetno popularnih destinacija u tom delu sveta. Tim pre što se, zbog klimatskih karakteristika, može posetiti praktično tokom cele godine.

I možda baš zato što je Havana tek relativno skoro postala dostupna za međunarodne posete, mnogima se čini da je u ovom kubanskom gradu vreme stalo. Autentični duh Havane vidljiv je na svakom koraku, a sa opravdanim razlogom se ovaj grad nekada naziva i Rimom na Karibima.


Arhitektura koja opčinjava

U samom centru grada, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, mogu se videti i mnoga od najčuvenijih zdanja u glavnom gradu ostrva.

Habana Vieja, kako se naziva taj deo grada, ujedno je i jedan od najposećenijih, prosto zato što turisti imaju priliku ne samo da uživaju u lepoti autentičnih gradskih zdanja, nego i u savremenoj Havani. Upravo taj kontrast jedan je od razloga zbog kojih je Havana tako posebna.

Foto: pexels

Po mnogo čemu jedinstven grad, Havana je nadaleko poznata po kombinaciji mnogih arhitektonskih stilova, pa se tako izuzev baroknih građevina, mogu videti i one koje su građene u toku kolonijalnog perioda, sa primesama i mavarske, ali i španske arhitekture, kao i one koje su nastajale u periodu secesije, ali i art deko stila, te naravno savremene građevine.


I naravno muzika

Gotovo da je nemoguće zamisliti posetu ovom karipskom ostrvu, a da se ne pomene muzika, koja je u velikoj meri Kubu i proslavila širom sveta.


Ništa manje nije značajna ni kubanska umetnost, pa ne čudi što je Havana domaćin kako Međunarodnom džez festivalu, tako isto i Međunarodnom baletskom festivalu.

Foto: pexels

U gradu postoje i brojnu muzeji, među kojima se Narodni muzej lepih umetnosti i Muzej dekorativne umetnosti, kao i Muzej revolucije, izdvajaju.


Ulice u primorskom delu Havane, Jaimanitasu, prava su poslastica kako za ljubitelje umetnosti, tako i za ljubitelje istorije, budući da se taj deo grada neretko pominje kao muzej na otvorenom. Kubanski umetnik po imenu Hose Fuster zaslužan je za mnoge murale, skulpture i mozaike koji obogaćuju ovaj deo grada i čine ga posebnim.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR