Glas Javnosti

ŠTA AKO NE VRATE NOVAC? Agencije duguju putnicima 6,5 mil EUR

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Od 1. januara turističke agencije počele su da vraćaju novac za putovanja nerealizovana zbog kovida 19. Rok za to je 1. februar, ali su, kažu u Juti, moguća i kašnjenja. Šta ako agencija ne vrati novac?

Ukupno oko šest i po miliona evra ostalo je da turističke agencije vrate putnicima koji nisu želeli da iskoriste zamenske vaučere za putovanja dobijene još tokom pandemije. To znači da nije realizovano više hiljada putovanja.

- Isplata je počela pre jedno tri nedelje, pošto je naša zakonska obaveza da to isplatimo do kraja ovog meseca. Vaučera je bilo jako puno i bilo je jako puno putovanja prethodne dve godine, tako da nam nije mnogo ostalo za isplatu. Kod nas je putovalo 80 odsto ljudi sa vaučerima, ostalo je oko 18, 19 odsto da vratimo - kaže Vladimir Vlaho iz turističke agencije, piše portal Ekapija.


Kada su zamenski vaučeri podeljeni, čak i onima koji to nisu hteli, vrednost svih tih aranžmana bila je oko 70 miliona evra. Može se reći da je, ipak, najveći broj vaučera iskorišćen, tačnije, da ih do sada nije iskoristilo desetak odsto putnika.

- Ne očekujemo veće probleme kada je reč o vraćanju ovog novčanog iznosa putnicima, a važno je da znaju da su sve agencije bile osigurane i u slučaju da bilo koja agencija ima finansijske probleme za povraćaj novca, putnici će moći da računaju na novac od tog osiguranja - rekao je Aleksandar Seničić iz Jute.

U dogovoru sa agencijama vaučeri mogu da se koriste i ove godine. Mnoge agencije pokušavaju da zainteresuju putnike, pa im nude da uz izvesnu doplatu i vaučer, otputuju na bolju destinaciju.

Od osiguravajućih kuća putnici mogu da očekuju novac i za turističke agencije koje su prestale da rade.

- Ukoliko se to ne desi, da turistička agencija ne izvrši povraćaj novca, svaki građanin može da pokrene parnični postupak pred sudom i ostvari svoja prava za povraćaj novčanog iznosa koji je uplatio - ističe advokat Vojislav Vujović.

Do sada više od 30 tužbi


Ima putnika koji su odmah želeli novac, a čekaju ga već dve godine. Procenjuje se da je zato pokrenuto više od 30 tužbi protiv turističkih agencija.

Nije sigurno, kažu u Juti, da će dugovanja prema putnicima svi moći da izmire do 1. februara.

- Ako se ne isplati do 1. februara, agencije ulaze u problem i mogu biti kažnjene i treba biti strpljiv. Imamo agencije koje imaju veliki povraćaj i tehnički je teško izvodljivo, jer do polovine januara nećemo ni raditi, platni promet takođe radi tek od 9. januara. Tako da može da se desi da će one agencije koje imaju veću sumu da vrate malo kasniti - kaže Seničić.

Ako turistička agencija do sada nije kontaktirala sa vama u vezi sa zamenskim vaučerom, preporuka upućenih je da ih vi pozovete i raspitate se o tome kako da ga iskoristite ili dobijete novac nazad.

U slučaju da agencije ne vrate novac u roku, građani mogu da se obrate turističkoj inspekciji ili pokrenu sudski postupak. Praksa je pokazala da takvi slučajevi mogu da traju godinama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR