Glas Javnosti

Skuplje putarine podigle cene letovanja

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Turiste koji iz Subotice putuju do Halkidikija ove godine će putarine koštati ukupno 32,45, iz Novog Sada 28,45, Beograda 25,65, a iz Niša 16,95 EUR

Sezona godišnjih odmora je uveliko počela i na svim destinacijama turiste ove godine očekuju poskupljenja. Računica pokazuje da je letovanje u Grčkoj, u kojoj svake godine odmara oko milion naših turista, u proseku skuplje za oko 25% u odnosu na prošlu sezonu. Skuplji su smeštaj, hrana i putarine koje su od početka ove godine u proseku više oko sedam odsto.
Od 1. aprila značajno je povećanje cena putarine i za autoput "Egnatija Odos", gde su putarine skuplje i do 33%. Prema podacima portala Nikana, put od Soluna do Atine, za standardni porodični automobil tako će poskupeti 2,20 evra i koštaće 33,55 EUR. Na oko 500 metara od graničnog prelaza Evzoni nalazi se prva naplatna rampa, gde putarina iznosi 2,40 EUR, a svi koji letuju na Halkidikiju platiće još jednu dodatnu putarinu na novoj naplatnoj stanici, i to na obilaznici kod Soluna, u iznosu od 0,55 EUR. Svi koji letuju na jonskoj obali moraće za putarine kroz Grčku da izdvoje ukupno 16,90 EUR, ako letuju na Lefkadi.

Oni koji ove godine odluče da letuju na potezu Sivota–Parga–Vrahos–Preveza putarine u Grčkoj će platiti ukupno 13,25 EUR, navedeno je na ovom sajtu. Za turiste koji će ovog leta odmarati u Solunskoj regiji, to jest u Stavrosu, Asprovalti, Vrasni od ove godine imaće četiri naplatne rampe od ulaska u Grčku, a ukupna cena putarina do Asprovalte iznosi 7,45 EUR. Turisti koji odmaraju na Tasosu i Kavali očekuje pet naplatnih rampi, a ukupna cena putarina u Grčkoj za odlazak na Tasos ove godine iznosi 8,55 EUR. Na primer, turiste koji iz Subotice putuju do Halkidikija ove godine će putarine koštati ukupno 32,45, iz Novog Sada 28,45, Beograda 25,65, a iz Niša 16,95 EUR.
– Ukoliko krenete na put do Grčke i idete preko Bugarske, putarina kroz Srbiju će vas koštati 1.760 dinara, od Novog Sada, na primer, dok će cena putarine od Subotice do Dimitrovgrada iznositi 2.210 dinara. Za vožnju preko Bugarske je obavezna vinjeta i ona košta za vikend 5,5, sedam dana 15,95, a za ceo mesec 22,95 EUR – navode na sajtu Nikana.
Da podsetimo da putarine kroz Severnu Makedoniju iznose ukupno 7,5 EUR.

Ono na šta ove godine posebno upozoravaju vozače su i saobraćajne kazne koje mogu da koštaju neoprezne vozače skoro kao i letovanje. Na grčkim putevima vožnja pod uticajem alkohola vozače može da košta i do 1.200 EUR. Prekoračenje brzine u selu za 20 kilometara na čas košta 100, prolazak kroz crveno svetlo se kažnjava 700 EUR, a nevezivanje sigurnosnog pojasa 350 EUR. Nepropisno parkiranje turistima će biti naplaćeno od 40 do 80, dok se korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje kažnjava sa 100 EUR. Putovanje u Grčku ove godine donosi i više problema zbog radova na putu, jer su trenutno radi obilaznica kod Soluna, koja će trajati naredne četiri godine. Neprekidno se šalju obaveštenja o tome da prolaz preko obilaznice treba izbegavati ujutro između sedam i 10.30 i po podne od 15 do 19 časova. Onima koji letuju na Halkidikiju trebaće malo više vremena na ovom delu puta iako se nude i alternativni putevi kroz industrijsku zonu i centar grada.
Novac i za takse
 
Grčka je uvela i nove takse koje bi trebalo da pokriju štete od ekstremnih vremenskih uslova i očekuje se da će samo ove godine na ime tih prihoda inkasirati 300 mil EUR. Svi koji se budu odmarali u ovoj zemlji od marta do oktobra mogu da računaju na plaćanje ovih naknada koje zavise od vrste smeštaja i kreću se od jedan do četiri evra po noćenju. Oni koji borave u apartmanima i hotelima sa jednom ili dve zvezdice izdvajaju 1,50 EUR, u hotelima sa tri zvezdice tri evra, sa četiri zvezdice sedam, a u luksuznim hotelima 10 EUR po noćenju.


Glas javnosti/ P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR