Glas Javnosti

ŠETNJA KROZ GALERIJU NA OTVORENOM: Ovo su NAJBOLJI GRADOVI na SVETU za LJUBITELJE ulične UMETNOSTI (FOTO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Zapanjujući grafiti oživljavaju kvartove od Berlina do Rejkjavika.

Ovo je pogled na gradove koji, zahvaljujući nekim od najtalentovanijih uličnih umetnika, izgledaju kao šetnja kroz galeriju na otvorenom.

Buenos Ajres

Liberalni zakoni o uličnoj umetnosti, mnoštvo napuštenih zgrada i latino ukus za dodavanje šarenila u svakodnevicu čine argentinsku prestonicu besplatnim igralištem za ulične umetnike. Poznavaoci umetnosti znaju da je Buenos Ajres neverovatna umetnička destinacija zahvaljujući međunarodnim festivalima kao što su Međunarodni bijenale savremene umetnosti Južne Amerike i sajam savremene umetnosti arteBA.Prag

Od osamdesetih godina Lenonov zid koji se nalazi u samom centru Praga krcat je grafitima koji su inspirisani likom i delom Džona Lenona. Tokom osamdesetih godina i komunističkog režima u Pragu je nastao problem kad je na jednom zidu osvanuo grafit u vezi sa Lenonom. Vlasti su okrečile zid, ali sve do danas on se konstantno obeležava istom vrstom grafita, u znak protesta.

View this post on Instagram

A post shared by Becky & Luke (@bladventures)Lisabon

Hodajte manje od 10 minuta u bilo kom pravcu u Lisabonu i neizbežno ćete naići na neki oblik ulične umetnosti. Danas je šetnja ulicama Lisabona skoro kao šetnja kroz muzej umetnosti na otvorenom. Onaj koji se može pohvaliti savremenim dizajnom i mnoštvom tehnika ulične umetnosti koje sadrže bilo šta, od tradicionalne boje u spreju i šablona do instalacija stvorenih u potpunosti od otpada. Iako je grad pun strmih brda i nagiba, šetnja ulicama Lisabona je najbolji način da uočite mnoštvo blaga ulične umetnosti skriveno u uličicama i pored tramvajskih šina punih turista. Kao jedno od najživljih četvrti u Lisabonu, Bairro Alto je jedno od najboljih područja za uočavanje ulične umetnosti i grafita.

View this post on Instagram

A post shared by A L B A (@loladawn)Nju Delhi

Glavni grad Indije poznat je po haosu na ulicama, ogromnim prizorima i mirisima, širokom spektru ulične hrane i istorijskim spomenicima. Ono što vrlo malo ljudi zna o Delhiju je da ima fascinantan umetnički okrug. Umetnička četvrt Lodhi u Delhiju je prva umetnička četvrt Indije na otvorenom koju je oslikalo preko 25 umetnika iz celog sveta. Naime, 2016. godine organizovan je festival sa ciljem da se skromna kolonija Lodhi transormiše u javnu umetničku četvrt.Pariz

Vekovima je Pariz privlačio umetnike iz celog sveta, koji su dolazili po inspiraciju u Grad svetlosti. Naoružani udobnim cipelama za šetnju, možete otkriti neverovatnu umetničku scenu Pariza samo lutajući ulicama. Nadrealni murali i freske dodatno doprinose misteriji i lepoti grada. Ako planirate posetu Parizu, otvorite oči za lokalnu uličnu umetnost.Rejkjavik

Relativno labavi zakoni Islanda o umetnosti grafita omogućili su lokalnim umetnicima da postanu kreativni i izraze se na otvorenom. Možete prošetati gotovo bilo kojom ulicom u centru Rejkjavika i pronaći raznolik spektar radova raznih umetnika.Meksiko Siti

Od hrane do muzeja, Meksiko Siti ima toliko toga čime se ponosi - a to uključuje i uličnu umetnost. Od starih civilizacija Asteka i Maja do političkih izjava, postoji čitav niz dela kojima se treba diviti.

View this post on Instagram

A post shared by Santiago Lara (@zantti10)Berlin

Nemačka prestonica ima jednu od najvažnijih scena ulične umetnosti u Evropi. Urbana umetnost pokriva celu nemačku prestonicu, od Mitea – istorijskog centra u kome se nalazi TV toranj i Muzejsko ostrvo – do živahnog okruga Krojcberg. Kao najveća galerija na otvorenom na svetu, mnogo truda se ulaže u održavanje i održavanje murala u Berlinu zbog vremenskih uslova.

View this post on Instagram

A post shared by FRAU WINTER (@winter_berlin)Nakon pada Berlinskog zida, mnogi umetnici su došli iz Zapadne Nemačke na istok. Želja da svoju novopronađenu slobodu iskažu kroz umetnost bila je rasprostranjena. Dakle, dobar broj se okrenuo umetnosti grafita. Ono što takođe možete pronaći u galeriji East Side su škrabotine turista iz celog sveta, koji takođe pokušavaju da ostave svoj trag.

Rim

Milioni turista svake godine posećuju Rim da vide muzeje, spomenike, fontane i gradske trgove. Ali postoji i uspešna urbana umetnička scena vredna pažnje. Takva mesta su ponekad skrivena i van utabanih staza, ali kada ih otkrijete, oduzeće vam dah.


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR