Glas Javnosti

NEMA NIŠTA OD POVRAĆAJA NOVCA IZ GRČKE?! Seničić: Situacija je gora nego na početku pandemije

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Od kada je počela pandemija koronavirusa, i kada je zvanično propala prošlogodišnja turistička sezona, bar na relaciji Srbija-Grčka, na snazi je bilo pravilo da su sva putovanja zamenjena vaučerima, i da novac je moguće povratiti tek u januaru 2021. Kako smo sve bliži tom datumu sve je neizvesnije kako će se problem rešiti.

Grci neće vratiti novac uplaćen za putovanja koja nisu iskorišćena, a većina njih će ponuditi da se smeštaj iskoristi narednih godina, rekao je za Pink direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je istakao da je dobra ideja ministarke turizma Tatjane Matić o vraćanju novca, ali je dodao da se privatna lica, vlasnici hotela i kuća u Grčkoj ne osećaju obaveznim da vrate novac za neiskorišćeno. Ipak, većina njih je spremna da za uplaćen novac organizuje smeštaj tokom narednih sezona.

GRČKA PRELOMILA! Hoće li biti povraćaja novca srpskim turistima?

GRČKA PRELOMILA! Hoće li biti povraćaja novca srpskim turistima?

Seničić je naveo da je slična situacija u Srbiji sa đačkim ekskurzijama gde su hotelijeri koji su dobili deo novca za to iskoristili sopstvenu likvidnost. Dodao je da hotelijeri ne osporavaju te uplate, a žele da ih odrade kroz pružanje usluga.

Posle godinu i po dana od početka pandemije koronavirusa, nalazimo se u situaciji koja je gora nego na početku, kaže Seničić.

- Tada smo očekivali da će sve biti gotovo za pet-šest meseci, ipak vidimo da se i sada nalazimo u situaciji da su i zima i proleće neizvesni, a već smo iznureni od ozbiljnih troškova i svega što nam se dešavalo u prethodnih godinu i po dana – kaže Seničić.

Georgi Genov, diretktor Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, kaže da ne postoji stručnjak koji može da reši ovu situaciju. Dodaje da ugostiteljstvo jeste označeno kao crvena zona i da je – prvo na udaru.

Vaučeri, poklon čestitke, kartice...savremen način prevare potrošača

Vaučeri, poklon čestitke, kartice...savremen način prevare potrošača

- Situacija je dosta složena. Imate ugostitelje koji poštuju zdravstveno-higijenske mere, i druge koji ih zanemaruju. Ako su mere donete, a donete su jer su neophodne, onda svi moraju da ih poštuju – kaže Genov za “Novo jutro”.

Objašnjava da je za kovid propusnice i njihovu kontrolu potrebna obuka oko 10.000 konobara, a da stvar otežava to što mnogi nisu vakcinisani pa su automatski izbačeni iz stroja.

Ocenjuje da bi bolje rešenje bilo uvođenje čitača QR kodova na ulazu u objekte.

- Konobari nisu profil ljudi koji treba da legitimišu, jer konobari nisu policajci. Čitačima QR kodova bi se stvar pojednostavila, a konobarima olakšao posao – kaže Genov.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR