Glas Javnosti

PUTOVANJE U JAPAN: Saveti za one koji putuju u "zemlju izlazećeg sunca"

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Ako planirate putovanje u zemlju izlazećeg sunca, bez obzira koliko ste spremni, sigurno ćete doživeti neki kulturološki šok.

Kako bi vam putovanje bilo što lakše, Punkufer.hr je pronašao nekoliko saveta u vezi sa životom u Japanu. Ovi saveti bi mogli da budu posebno korisni kako bi se izbegle moguće neprijatnosti.

U nastavku pogledajte listu:


Gola ramena

U Japanu je "skromno" oblačenje norma, a žene imaju tendenciju da pokriju ramena i donji deo tela, čak i po toplom vremenu. Ovo uključuje korišćenje suncobrana i nošenje dugih rukavica za zaštitu od sunca. Iako su navikli na turiste, nemojte se iznenaditi ako vas Japanci čudno pogledaju, ako vam je stil odevanja neobičan. Međutim, zanimljivo je primetiti da mlađe Japanke ponekad odstupe od ovog običaja i opredeljuju se za kraće suknje i šortsove, čak i u hladnijim godišnjim dobima.

Jelo u tišini


U japanskoj kulturi obedovanja postoji jasna tendencija da obroci budu praćeni određenim nivoom ambijentalne buke. Domaćin može uključiti TV ili muziku u tihom, praznom restoranu. Ovo bi moglo izgledati čudno strancima koji su navikli da jedu u miru, jer zapadna kultura često povezuje jelo u tišini sa dobrim manirima.

Glasni razgovori

Da ne biste bili percipirani kao nevaspitani turista, preporučljivo je da se ne upuštate u glasne razgovore ili preterane gestikulacije, jer neki Japanci strance doživljavaju kao previše bučne. Kada koristite javni prevoz, posebno ako ima samo nekoliko putnika, najbolje je da se uzdržite od razgovora telefonom ili, ako je potrebno, to učinite diskretno okretanjem ili prikrivanjem razgovora. Ove smernice za ponašanje važe i van javnih površina.

Otvaranje vrata taksija


Za turiste, pozivanje taksija u Japanu može biti pomalo zbunjujuće zbog posebnih lokalnih običaja koji su u suprotnosti sa onim na šta su navikli. Kada pozivate taksi ovde, važno je da ruku držite gore, a ne u stranu, što je odstupanje od uobičajene prakse na mnogim drugim mestima. Pored toga, ključno je ne dirati vrata automobila, jer je u Japanu odgovornost vozača da ih otvori putnicima, čime se obezbeđuje besprekorno iskustvo.

Korišćenje parfema


U Japanu ljudi imaju povećanu osetljivost na mirise i kao rezultat toga često smatraju da su parfemi previše uvredljivi. Neki Japanci čak mogu protumačiti jake mirise kao uvredljive, jer je često, za domoroce, najcenjeniji miris odsustvo bilo kakvog mirisa. Domaći brendovi prvenstveno nude mirise koji izazivaju osećaj čistoće, sličan svežini nedavno opranog tela, kose i odeće.

Napojnice


Japan ima jasnu "viziju" koja obeshrabruje napojnicu, posebno u restoranima, kafićima, taksijima i hotelima. Japanski provajderi usluga se ponose što pružaju najbolju uslugu i ne predviđaju ili ne cene dodatne podsticaje kao što su napojnice, što bi se čak moglo smatrati nepristojnim. Umesto toga, dovoljno je jednostavno, ljubazno "hvala".

Tetovaže


Tetovaže u Japanu su manje uobičajene u poređenju sa drugim delovima sveta. Oni koji ih imaju često ih prikrivaju odećom ili posebnim dodacima kao što su trake i elastične čarape kada idu na posao ili na javna mesta. Za turiste, tetoviranje u Japanu može biti izazov. Može ograničiti pristup bazenima, banjama, teretanama ili tradicionalnim japanskim kupatilima.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR