Glas Javnosti

Problemi sa otvaranjem granica, od tri pravca samo jedan vodi do Grčke

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Zbog sve većeg broja zaraženih od korona virusa, Severna Makedonija je odložila otvaranje svojih granica, a srpski građani nisu u mogućnosti da do Grčke dođu ni preko Albanije.

Grčka će posle 15. juna početi da prima turiste iz 29 zemalja, što će svakako obradovati brojne srpske turiste koji tredicionalno u tu zemlju idu na letovanje. Ono što, međutim, ove godine predstavlja dodatni problem je način na koji se automobilom može stići do omiljenih letovališta.

Problem je u tome što bi 15. juna problem mogle da predstavljaju zatvorene granice pojedinih zemalja. U ovom trenutku je iz Srbije do Grčke kolima moguće doći samo preko Bugarske, dok su druga dva pravca, preko Severne Makedonije, i najređe korišćeni preko Crne Gore i Albanije, trenutno "blokirani".

 
Zbog sve većeg broja zaraženih od korona virusa, Severna Makedonija je odložila otvaranje svojih granica i veliko je pitanje od kada će to da traje, jer u toj zemlji strepe da bi mogli da imaju još više importovanih slučajeva, pa makar uzrok bili i uristi u tranzitu.

Takođe, srpski građani nisu u mogućnosti da do Grčke dođu preko Albanije, jer uopšte ne mogu da uđu u Crnu Goru. Skoro je izvesno da će ova zabrana biti na snazi i u naredne dve nedelje.

Jedini preostali put od Beograda do Soluna, preko Bugarske, dugačak je 671 kilometar, a prema poznatom sajtu "Via Mišlen", putovanje bez stajanja i zadržavanja na granicama, traje nešto više od sedam sati. Realno, znatno duže!

Svi koji su navikli da u Grčku idu preko Severne Makedonije, išli bi istim putem do Niša, gde bi onda skrenuli ka istoku, i preko Pirota i Dimitrovgrada stigli do Bugarske, a zatim nastavili preko Sofije i Blagoevgrada do granice sa Grčkom i dalje ka Solunu.

Ova varijanta najviše pogoduje onima koji planiraju da idu na Tasos, nešto manje putnicima za Halkidiki, a najmanje turistima koji planiraju da letuju na Lefkadi, u Olimpijskoj regiji ili da produže do Atine.

Naravno, ostaje i mogućnost da se situacija sa zatvorenima makedonskim granicama od 15. juna promeni, što bi umnogome olakšalo putovanje srpskih turista na omiljenu letnju destinaciju.

(Izvor Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR