Glas Javnosti

PRIVLAČI SVOJIM UNIKATNIM IZGLEDOM! Ostrvo koje podseća na džinovski otisak prsta (VIDEO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Nenaseljeno hrvatsko ostrvo Bavljenac, (često ga zovu ostrvo Baljenac) svojim unikatnim izgledom otiska prsta privukao je pažnju svetskih medija.

Ovo ostrvo  u Jadranskom Moru  je ekstremno malo  njegova površina iznosi svega 0,14 kvadratnih kilometara.

Nalik na otisak prsta koji formira mreža starih kamenih zidova i prepoznatljivog ovalnog oblika, Bavljenac se smestio u šibenski arhipelag, a Hrvatska turistička zajednica tvrdi da su ostrvo za poljoprivredu koristili stanovnici Kaprija, susednog ostrva.

Ovi kameni zidovi  koji datiraju iz 1800-ih godina prošlog veka i napravljeni su tehnikom poznatom kao ‘suvi kameni zidovi’, koja uključuje pažljivo slaganje i međusobno spajanje stena.

Kameni zidovi su ostali i zaštićeni su od 2018. godine kao deo Uneskove liste svetske kulturne baštine.

“Ovi zidovi svedoci su vremena kada su naporan rad, upornost i izdržljivost bili ključni za ukroćenje surovog, ali zadivljujućeg kršnog krajolika jadranske obale. Bavljenac, osunčano ostrvo, nekada prošaran vinogradima i šumarcima preplavljenim mirisima smokava i citrusa, sada je počast kulturnom bogatstvu i mediteranskom spokoju koji čeka da se ponovno otkrije”, navode iz Hrvatske turističke zajednice.

Oni koji žele da posete ovo ostrvo mogu da krenu u obilazak ostrva brodom, ali samo retke “ture” mogu da pristanu na ostrvo, jer nema pristaništa ili luke.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP