Glas Javnosti

PRIUŠTITE DANAS svojoj kućnoj mezimici mnogo zagrljaja, jer je ovo DAN ZAGRLJAJA SA MAČKOM

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Voljena ali i proganjana, ljupka i ponekad zločesta, dugodlaka ili bez ijedne dlake, pripadnica porodice Felidae brzo je postala bliska čoveku koji joj je posvetio mnoge praznične datume, pa i 30. maj

Međunarodni dan zagrljaja sa mačkom, koji se obeležava 30. maja, prilika je da svoju kućnu mezimice čvrsto zagrlite i razmazite još više.

Istorija piše da mačke nisu uvek i svuda bile voljene.

Ipak, u mnogim civilizacijama i narodima su poštovane toliko da su dobile i svoje praznike, od kojih se jedan proslavlja krajem maja.

Domaća mačka je vrsta iz porodice Felidae koja se često razlikuje od divljih članova veće porodice mačaka.

privatna arhiva
foto: Glas javnosti

Mačke se klasifikuju kao kućne, mačke sa farme i divlje mačke koje slobodno lutaju i izbegavaju kontakt sa ljudima.

Domaće mačke su veoma važne za čoveka i njegov emotivni život. One se s njim druže i izuzetni su pomoćnici u domu i okućnici kad je reč o lovu štetnih glodara.

Mačke registruju zvuke koji su jedva čujni ili se javljaju na visokim frekvencijama. Takvo je oglašavanje miševa i drugih malih sisara.

Ako želite da svoju mačku danas iznenadite, priuštite joj jedan ekstra jak zagrljaj i neku poslasticu.

pixabay
foto: Glas javnosti / objektiv

Mačke su poštovali stari Egipćani, a egipatska boginja Bastet se često prikazuje kao mačka, ponekad u borbenom stavu lavice.

Prema Herodotu, grčkom istoričaru, ubijanje mačke bilo je strogo zabranjeno u drevnim vremenima. Kad god bi mačka uginula prirodno, porodica je oplakivala njenu smrt, a svi članovi familije su brijali obrve kako bi pokazali žalost zbog njenog odlaska.

Pixabay
foto: Glas javnosti

Kada je u jednoj grčkoj porodici uginula mačka, odneli su je u sveti grad Bubastis, gde je balzamovana i sahranjena. Herodot je bio zatečen prizorom domaćih mačaka u Egiptu, jer je viđao samo divlje mačke. Držanje mačaka kao kućnih ljubimaca tradicionalno je slično među starim Grcima i Rimljanima, jer su kao kućne ljubimce držali lasice koje su lovile miševe.

pixabay
foto: Glas javnosti

Najraniji dokazi o grčkim domaćim mačkama mogu se naći na grčkim novčićima iz sredine petog veka pre nove ere: na njima su prikazani Jokastis i Falantus, legendarni osnivači Regiona i Tarasa koji se igraju sa svojim mačkama ljubimicama.

Glas javnosti / T02S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR