Glas Javnosti

Potvrda RFZO pokriva troškove lečenja KOVID-19 u inostranstvu

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Potvrda koju izdaje Republički fond za zdravstveno osiguranje pokriva troškove lečenja u 20 zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum o socijalnom osiguranju.

Kako se epidemija koronavirusa bliži kraju, sve glasnije su priče o merama predostrožnosti koje je neophodno preduzeti pre nego što se zaputite na određenu destinaciju, pa nije zgoreg znati koji tip osiguranja pokriva lečenje od kovida 19. 

Kako navode u privatnim osiguravajućim kućama, dok traje pandemija objavljena od strane Svetske zdravstvene organizacije ili epidemija koju je proglasila sama država, pokriće polise privatnog zdravstvenog osiguranja ne važi s obzirom na to da ona pokriva "neizvesne događaje", a neizvesnosti tokom epidemije ili pandemije nema. Sa druge strane, osiguranje koje izdaje RFZO pokriva i moguću zarazu ovim virusom. Potvrda RFZO je besplatna, ali je neophodno proveriti da li se zemlja u koju planirate da putujete nalazi među potpisnicama sporazuma o socijalnom osiguranju, jer od toga zavisi kakva potvrda vam je neophodna.

Ukoliko zemlja ima potpisan sporazum, neophodno je izvaditi takozvani "dvojezični obrazac" kako bi lečenje bilo besplatno. Izuzetak su Poljska i Velika Britanija, za koje je dovoljan dokaz o osiguranju uz važeći pasoš.

U slučaju da je u planu put u neku od zemalja gde ne postoji potpisan sporazum, lečenje je neophodno platiti, ali će RFZO troškove lečenja refundirati ukoliko turista ima obrazac po imenu "potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu - obrazac 3-12".

Za dobijanje potvrde neophodno je ispuniti dva uslova - imati overenu zdravstvenu knjižicu, kao i dokaz da ste na put krenuli zdravi. Nakon što izabrani lekar izda potvrdu da niste bolovali od težih ili hroničnih bolesti u proteklih godinu dana, sa tom potvrdom se ode u matičnu filijalu RFZO, gde će potvrda biti izdata.

A ukoliko ste planirali da letujete na Kipru, dobra vest - ova zemlja je donela odluku da će pokriti sve troškove lečenja za turiste koji budu pozitivni dok se nalaze na odmoru u ovoj državi. 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP