Glas Javnosti

Pećina Ceremošnja poseduje pećinski nakit i predstavlja jednu od najlepših u Srbiji

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Na nadmorskoj visini od 533 metra nedaleko od istoimenog sela nalazi se ova pećina, koja je za turiste otvorena sada već davne 1980. godine

Na obroncima Homolja, na udaljenosti od oko 15 kilometara od Kučeva, smeštena je jedna od najlepših pećina naše zemlje.


Naziv duguje istoimenom selu, u čijoj blizini se nalazi. Počev od 2007. godine, pećina Ceremošnja i zvanično je stekla status Zaštićenog prirodnog dobra, a kako navodi TO Kučevo, koja i upravlja ovom pećinom, u pitanju je status zaštićenog područja, odnosno spomenika prirode.

Na nadmorskoj visini od 533 metra nedaleko od istoimenog sela nalazi se ova pećina, koja je za turiste otvorena sada već davne 1980. godine. Nadvisuje je Veliki štubej, koji je ujedno i najviši vrh Homoljskih planina i nalazi se na nadmorskoj visini od 940 metara.


Iako je do sada istraženo 775 metara pećinskih kanala, nešto više od polovine, odnosno 431 metar je duga staza koja je na raspolaganju posetiocima.

Jedna od najlepših

Zbog izuzetno bogatog nakita, pećina Ceremošnja se neretko karakteriše kao jedna od najlepših u našoj zemlji.

Uz stalaktite i stalagmite, u njenoj unutrašnjosti mogu se videti i okamenjeni vodopadi, ali i draperije, te galerije, pećinski stubovi i druge vrste ukrasa.


Pet prirodnih celina Ceremošnje

Nakon ulaznog kanala, u kome nema tako mnogo pećinskog nakita, posetioci ulaze u dvoranu koja nosi naziv „Arena“. Upravo taj deo Ceremošnje možda i najviše fascinira i to ne samo zato što je u pitanju najveća dvorana, već i zato što se najatraktivniji pećinski nakit upravo u njoj nalazi.


Razlog zbog koga nosi takav nazi duguje obliku, koji nalikuje antičkim rimskim amfiteatrima. Neki od najpoznatijih ukrasa ovog dela pećine nose i vrlo zanimljive nazive, poput stalagmita nazvanog „Mladoženja“, te pećinskih stubova koji nose nazive „Lepa Vlajna“ i „Na večnoj straži“, koji je prepoznat i kao svojevrstan simbol same pećine.


Foto:Wikipedia/printscreen
Budući da se do Ponorske dvorane prolazi kroz otvor, koji u velikoj meri liči na dveri u oltaru, to taj otvor i nosi naziv „Dveri“. Jedan od najpoznatijih ukrasa ove dvorane je „Raspukla sfera“.


Nakon ove dvorane stiže se do one koja nosi naziv Andezitna, budući da je od „vulkanske eruptivne stene“ - andezita i načinjena, da bi se putešestvije kroz Ceremošnju završilo u Južnom kanalu, koji je dug tek nešto malo više od 107 metara.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR