Glas Javnosti

NOVA PRAVILA ZA TURISTE OD JANUARA: Turisti će od januara 2024. morati da plate ulaz u Aja Sofiju

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Turisti koji žele da uđu u Aju Sofiju će od januara 2024. godine morati da plate ulaz, kako je najavio turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.

„Od 15. januara 2024. godine, stranci će plaćati ulazak u Aja Sofiju. Za turske državljanje koji dolaze u džamiju zbog obavljanja verskih potreba ulaz ostaje besplatan“, izjavio je.

Dodao je kako će ova nova praksa poboljšati sigurnost poseta. Turci koji dolaze kako bi klanjali će ulaziti na jedan ulaz, a turisti na drugi. Nije naveo kolika će biti cena ulaznice.


Podsećamo, Vrhovni sud Turske je 2020. godine poništio odluku Veća ministara iz 1934. o pretvaranju Aje Sofije u Istanbulu u muzej. U julu iste godine je ponovo postala džamija. Otvaranju je prisustvovalo skoro 350.000 ljudi.

„Džamija Aja Sofija je kulturno nasleđe celog čovečanstva. Bila je džamija i ponovo je postala džamija. Blizu 350.000 ljudi nalazi se oko Aja Sofije u želji da klanja džuma-namaz“, izjavio je tada Erdogan.

Crkva Svete Sofije oko hiljadu godina bila je najveći hram na svetu, ali je kasnije pretvorena u glavnu džamiju Osmanskog carstva.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR