Glas Javnosti

Nisu ni otvorili granice a već odlažu ulazak u Grčku, do mora samo preko Bugarske do ovog datuma (VIDEO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Samo dan pošto je objavljeno da će granica između Makedonije i Grčke biti otvorena i za turiste, u medijima se pojavila vest da će do 30. juna biti zatvoren prelaz Evzoni i da je jedino moguće do Grčke stići preko Bugarske.

 Novi problemi za sve građane Srbije koji se spremaju da krenu u Grčku na more. Vest da je Severna Makedonija otvorila od danas svoje granice obradovala je mnogobrojne srpske turiste, ali je problem što je neizvesno da li će Grci večeras u 23.00, pored prelaza ka Bugarskoj, otvoriti i Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom!

 Grčki ministar turizma Haris Teoharis je najavio da će se granice za turiste otvarati u dve faze.

 - Danas će biti otvoreni granični prelazi ka Bugarskoj, a za 15 dana, odnosno 1. jula, ka Albaniji i Severnoj Makedoniji - rekao je Teoharis, a prenosi grčka TV Skaj.

Da se nešto “kuva”, odnosno da je neizvesno da li će srpski turisti koji krenu preko Severne Makedonije moći od večeras da ulaze u Grčku, potvrdio je i Aleksandar Seničić, direktor JUTA (Nacionalna asocijacija turističkih agencija).

- Nezvanična informacija za Grčku je da će otvoriti granice za naše turiste, a za Makedoniju tek 1. jula. Za srpske turiste biće otvoren granični prelaz Evzoni. Za sada nema protokola za zadržavanje duže od pet sati u Makedoniji, a verujem da neće biti problem ako tih pet sati istekne dok smo već u redu na graničnom prelazu. Očekujemo da danas, evantualno sutra, imamo sve detalje - rekao je Seničić za TV Pink.

 
Ovo su potvrdili i turistički radnici iz Grčke.

“Danas je otvorena samo granica sa Bugarskom. Ljudi su požurili i i stigli ranom zorom, ali nisu računali sa tim da karantin nije obavezan za one koji ulaze tek od 12h pa nadalje. Mnogi su odlučili da ostanu tu i sačekaju 12h, pa su se stvorili redovi i gužve. Gužva se stvara i zbog toga što je u ovom trenutku jedino preko Bugarske moguće ući u Grčku. Granice sa Turskom, Albanijom i Severnom Makedonijom su i dalje zatvorene, a da li će se to promeniti u toku dana ostaje nam da sačekamo i vidimo. Zvanične odluke o otvaranju i dalje nema, a na granici nam kažu da je obaveštenje o otvaranju granice sa Bugarskom 1. juna stiglo bukvalno nekoliko minuta pre otvaranja, pa kažu da nije isključeno da se i sada tako desi sa Evzonijem”, poručila je Ana Nikolić sa portala “Nikana” koji se bavi turizmom u Grčkoj.

Ranije danas saopšteno je da Grčka je otvarila svoje granice za 29 zemalja, među kojima je i Srbija, dok je Vlada Republike Severne Makedonije odlučila da od danas omogući nesmetan tranzit svih stranih državljana kroz teritoriju te države, s tim što će u zemlji moći da borave najduže pet sati, potvrdio je portparol makedonske vlade Muamet Hodža.

Prema Grčkoj će biti otvoren samo prelaz Bogorodica/Evzoni, dok Dorjan ostaje zatvoren. Ovaj tranzit podrazumeva obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

(Izvor Novosti, Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR