Glas Javnosti

NIJE HOLIVUD STVARNOST JE: NAJJEZIVIJI američki NACIONALNI PARKOVI

Putovanja
Autor: Glas javnosti

O nekima ste čitali, mnogi se i pojavljuju u filmovima, ali su itekako stvarni i jezivi. Da li biste posetili neki od ovih nacionalnih parkova u Sjedinjenim Američkim Državama?

Dolina smrti

Sama po sebi i po svom imenu je jeziva a ima nekoliko toponima koji ne zaostaju  - Danteov vidikovac, Đavoljevo polje kukuruza, Vrh kovčega (Kofin pik), Planine sahrane (Fjuneral planine). Takođe tu je i obilje gradova duhova. U jednom rudarskom naselju u Starom zapadu vlasnik salona Džo Simpson "Huč" navodno je u pijanom stanju 1908. godine ubio bankara zbog duga od 20 dolara. Građani su osnovali linč  i obesili Simpsona. Sahranjen je, ali ekshumiran i ponovo obešen. Tu se priča ne završava. Posle mu je gradski lekar odrubio glavu. Legenda kaže da Simpsonov duh bez glave i dalje progoni to područje - iako od grada ništa nije ostalo.

Bampas hel

Ova geotermalna žarišna tačka može izgledati kao sablasni ključajući kotao sam za sebe, ali ovo područje vulkana nacionalnog parka Lasen postalo je poznato kao „pakao“ (hell-pakao) nakon što je istraživač Kendall Bumpas pao u jezero sa kipućom vrelom vodom. Sadrži i jedan od najtoplijih fumarola na svetu, Veliki kotao - temperature takta čak 166 stepeni Celzijusa što je pravi pakao.

Foto: Wikipedia

Pajnlends

Ovaj rezervat je prvi osnovan u SAD-u. Nalazi se u Nju Džerziju. Ima više od milion hektara, dom je mnoštvu različitih i retkih biljnih i životinjskih vrsta. Za jednu životinju za koju se priča da živi u šumi parka tek treba da se potvrdi da li postoji ali kaže se proganja ljude. To je Đavo iz Džerzija. Hiljade posetilaca parkova  opisalo je Đavola kao leteće stvorenje sa užarenim očima, licem nalik psu ili jarcu, račvastim repom i, naravno, kopitima.

Sloter pećina

U ovoj pećini u Karlsbadu može se videti 400 000 brazilskih slepih miševa. Noću izlaze iz pećine pri zalasku sunca. Populacija slepih miševa u parku migrira neposredno pre Noći veštica i vraća se tek na proleće. Srećom, posetioci i dalje mogu uživati u sablasnom prizoru - podzemnim prolazima pećine. Bez osvetljenja i sa minimalnim stazama, avanturistički gosti moraju istražiti ovaj mračni i vlažni podzemni svet.

Foto: Wikipedia

Kenekot rudnici bakra

Unutar parka nalazi se napušteni rudarski grad Kenekot. Pre jednog veka je imao sopstvenu prugu od 321 kilometara za transport rude iz tog područja. Mnogi radnici su stradali tokom gradnje, a još više ih je umrlo u rudnicima. Na kraju su nestali prirodni resursi i Kenekot je postao grad duhova. Priče građevinskih radnika, najnovije tokom 90-ih navode da se rad zaustavlja u tom delu parka zbog čudnih viđenja i aktivnosti. Neki su čak pričali da su im duhovu uzimali alat sa pojaseva.

(Glas javnosti/Ripleys)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP