Glas Javnosti

MOGUĆE JE, EVO I KAKO: Kako putovati avionom za malo novca?

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Verovatno ste nekada slušali ljude koji stalno putuju negde avionom za svega nekoliko evra, i obiđu svet na taj način, trošeći minimalno. Tako na primer, ukoliko biste želeli da putujete iz Beograda za Rim i nazad, to biste mogli da učinite za samo 8.933 dinara. Za nešto više od 70 EUR, mogli biste u martu popiti kafu i obići večni grad.

Među nekim ljudima i dalje vlada uverenje da je letenje avionom nešto nedostižno i komplikovano, te preskupo. Zato se, vođeni predrasudama tog tipa ne upuštaju u istraživane cena avio karata, kao i destinacija i mogućnosti. Situacija se tu u prethodnoj deceniji dosta promenila - na bolje.
Primera radi, dolaskom na naše tržište niskobudžetnih avio kompanija, iz Niša možete kupiti kartu u jednom pravcu za Malme (gotovo 2.000 kilometara udaljen) ili Beč za samo 1.759 dinara. Ali, postoji samo nekoliko smernica i saveta koje treba imati u vidu, pre nego što se ohrabrite za jednu ovakvu avanturu, i kliknete na dugme plati, prenosi portal Ekapija.

Last minut ponude
Mnoge avio kompanije će ukoliko ne prodaju karte, nekoliko dana pred let drastično sniziti cene karata, kako bi se let popunio. Isto tako, za većinu kompanija važi pravilo, da ukoliko kupite kartu nekoliko meseci unapred, možete je kupiti za nekoliko desetina evra, te karta često može biti jeftinija od autobuske. Bitno je pratiti sve informacije direktno sa sajtova avio kompanija, ne agencija za prodaju karata, i proveravati različite datume za željenu destinaciju ili destinacije.
Preskočite agencije
Sajtovi avio-kompanija su prilagođeni da budu što jednostavniji za upotrebu, te je potrebno minimalno poznavanje rada na računaru, ili korišćenje telefonske aplikacije, i možete sami da uradite posao agenta, preskočivši da mu platite dodatno za usluge. Sve što treba je da pronađete raspored letenja, unesete željene destinacije, i odredite da li želite povratnu ili kartu u jednom smeru i datum putovanja, i sistem će vam pokazati cene.
Ono što mnogi iskusni putnici savetuju, su pogodnosti u vidu učlanjenja u članske klubove za popuste avio-kompanija. Uz pomoć tih članarina, koje se plaćaju minimalno i obično su na godišnjem nivou, možete ostvariti dodatni popust na karte, kao i razne druge benefite tokom leta, limitacije prtljaga i samog čekiranja. Ipak, uvek sve dobro pročitajte, pre nego što pritisnete prihvatam.
Prema jednom istraživanju koje je rađeno prošle godine, avio karte su obično najjeftinije sredinom sedmice, posebno sredom u periodu od 10-12 sati.
Letite ranim jutarnjim satima
Rani jutarnji letovi su obično najjeftiniji. Mnoge niskobudžetne kompanije nude letove između 3-7 sati ujutru, po veoma povoljnim cenama. Ako vas ne mrzi da poranite, iskoristite ove sjajne ponude, svakako uvek možete odspavati u avionu.

Oprez!
Cene karata tokom praznika su uvek najskuplje, zato gledajte da ih rezervišete nekoliko meseci unapred, ukoliko ste u mogućnosti da ranije imate uvid u slobodne dane i odmor. Takođe, imajte u vidu da ove najjeftinije karte, vrlo retko uključuju i prtljag, čekiranje i hranu na letu. Sve se to u današnje vreme plaća dodatno, pa se nemojte iznervirati ako platite kartu 10 EUR, ali uz to isto toliko ili čak i više platite prtljag koji želite da ponesete sa sobom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR