Glas Javnosti

LUČKI GRAD NA OBALI REKE: Ulicama se osećaju mirisi VINA, SIRA I SLATKIŠA

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Čim se ukaže prilika, ne propustite da posetite ovaj čarobni francuski grad.

U Bordou svaka ulica, zgrada, privatna kuća ili dvorište predstavlja svojstven muzej na otvorenom. Osetićete miris sira i vina, šetaćete ulicama od kaldrme i uživati u čarima grada na jugozapadu Francuske. Lučki grad na obali reke Garone je poslednjih godina skrenuo pažnju turista na sebe i kao jedna od vinskih prestonica sveta.

Prijatno vreme za odlazak u Bordo je period od maja do oktobra. Ako ste veliki ljubitelj vinske kulture, razmislite u koje vreme želite da obiđete vinogradske regije Bordoa. Neki od vinograda su veoma zauzeti i posetiocima nisu dozvoljene posete tokom berbe grožđa koja traje od sredine do kraja septembra, piše Nacionalna geografija.Poseban šarm regiji daju reke Garona i Dordonja koje se ulivaju u Atlanski okean u blizini grada. Najpoznatije vinske ture organizuju kompanije Bordo Vajn Treils, kao i Bordovino. Turistička organizacija grada Bordoa, takođe, vam može predložiti individualne ili grupne ture za obilazak vinskih regija.

Iako je po vinu svetski prepoznat, Bordo je dom i iznenađujućeg broja zanimljivih muzeja. 

Uzbudljiva istorija prepliće se sa umetničkim delima koja su raštrkana svuda po gradu. Zlatno doba ovog grada bilo je u 18. veku. Posle II svetskog rata, počinje obnova grada koji je u ovom veku jedan od najvažnijih francuskih centara.

Unsplash/Clément ROY

Ovo je grad Viktora Igoa, Franciska Goje i drugih velikana.

Možete posetiti nekoliko odličnih muzeja umetnosti – likovne, savremene i dekorativne umetnosti i dizajna, a Muzej Akvitanije najbolje dočarava istoriju grada i kompletnog regiona. U Nacionalnom carinskom muzeju su izložene uniforme, geografske karte i primeri carinskih službi koje su nadgledale nekada najveću evropsku luku. Pomorski muzej približiće vam morske avanture i imaćete priliku da uživate u jedrenjacima i čamcima svih veličina i tipova na jednom mestu.

Šetnja uz obalu reke Garone

Najbolja orijentacija u Bordou je reka Garona koja prolazi kroz centar grada, pored koje se nalaze brojni najvažniji i najlepši spomenici u gradu. Neka od najznačajnijih mesta uključuju impresivni Trg Kenkons, koji je sa neverovatnih 13 hektara jedan od najvećih gradskih trgova u Evropi. Na trgu je usidrena slavna fontana - spomenik Žerondincima, a sa obe strane je okružen velelepnim parkovima.U neposrednoj blizini nalazi se i Trg Berza koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i sjajan je primer arhitekture 18. veka. Ovaj skver je čuven i po fotografijama na Instagramu, zbog načina na koji veliki bazen, koga zovu Ogledalo na vodi, stvara zapanjujući ogledalski odraz u kome se ogleda ceo kvart. Napoleonov kameni most je najstariji most preko Garone. Pošto je napravljen po naredbi imperatora, ima 17 dramatičnih lukova kao simbol 17 slova sadržanih u imenu Napoleona Bonaparte.

Svaka kapija grada priča svoju priču

Zabavno je istražiti razne kapije i ulaze koji se kriju po gradu, od kojih neki podsećaju na rimske careve, a neki na Diznijeve dvorce. Gradska kapija Dižu (Porte Dijeaux) predstavlja ulaz u grad koji su stvorili Rimljani iako je izgrađena u 18. veku, kao i gradske kapije Akvitanija (Porte d’Aquitaine) i Mone (Porte de la Monnaie). Verovatno ćete biti oduševljeni zvonikom Veliko zvono (Grosse Cloche). Veliki zvonik je sa dve kupe na vrhu i zvonom teškim 8 tona. Tokom svoje istorije bio je i gradska većnica, a u jednom periodu je bio čak i zatvor. Sa njegovog vrha se pruža fantastičan panoramski pogled na grad.

Unsplash/Clément ROY

Provozajte se brodom

Bordo je luka i leži na reci Garoni koja izvire na severu Španije, i u svom toku dugačkom 600km prolazi kroz Tuluz, a nakon proticanje kroz Bordo uliva se u Atlanski okean. Krstarenje rekom je čudesan način da se upoznate sa gradom i celim područjem.

Jedite lokalne slatkiše

Francuska je rodno mesto toliko voljenih poslastica i peciva. Svetski poznate su tradicionalne palačinake (crêpes), makaroni (macarons) i krem brule (crème brûlée). Stanovnici Bordoa pak tvrde da imaju svoj savršeni mali zalogaj: kanele. Poslastica u obliku malog cilindra koji gotovo podseća na krunu ili šešir kuvara ima meko središte i čvršću karamelizovanu spoljašnost. Po celom gradu videćete kanele poređane u beskonačne redove.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR