Glas Javnosti

KUDA POBEĆI OD ZIMSKOG BLUZA: Topli evropski grad u kom nećere bankrotirati

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Mnogi putnici preporučuju proleće ili jesen kao idealno vreme za putovanje, jer letnje temperature mogu neprijatno uticati na doživljaj Lisabona...

U gradovima širom sveta, cene neumoljivo rastu, povećavajući troškove života više nego ikada ranije, što nije sjajna vest za putnike koji traže pristupačne destinacije za odmor.


foto: pexels

Na sreću, neka mesta su pristupačnija od drugih, kao što je Lisabon, potvrđuje Economist Intelligence Unit (EIU) prema prošlogodišnjim podacima. Prema njihovom rangiranju, glavni grad Portugala mogao bi biti odlično mesto za sve one koji traže povoljne cene u Evropi.


Sa čak 56% nižim troškovima života u poređenju sa drugim gradovima zapadne Evrope, čini ga atraktivnom destinacijom za putnike. Lisabon je takođe privlačan digitalnim nomadima, zbog vize koja omogućava onima koji rade na daljinu da ostanu godinu do dve. U odnosu na cene u Zagrebu, Lisabon je nešto skuplji kada su u pitanju smeštaj, ali hrana u prodavnicama i na pijacama je nešto jeftinija. Cene kafe i piva u kafićima su iste, dok ćete u nekim popularnim restoranima brze hrane proći još jeftinije u Lisabonu.

foto: pexels

Ali bez obzira na cene, portugalski grad koji ne nedostaje šarma i dobre atmosfere odlična je ideja za putovanje. Mnogi putnici preporučuju proleće ili jesen kao idealno vreme za putovanje, jer letnje temperature mogu pokvariti iskustvo.


Ali za veliko godišnje resetovanje na plažama, jul i avgust su dobar izbor, jer inače hladniji okean omogućava prijatnije kupanje. Ti meseci su skuplji od januara i februara, kada su cene letova i smeštaja jeftinije, ali ako vam je budžet važnija stavka, dobar su razlog da pobegnete od bljuzgavice i zimskog bluza. Prosečne lisabonske temperature u januaru su od 8 °C do 15 °C, a u februaru od 9 do 16 °C.


Glas javnosti/D06H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR