Glas Javnosti
posta

KOLORADO USRED SRBIJE: Čudo prirode smešteno na obroncima Stare Planine koje jednostavno morate posetiti jednom u životu (FOTO+VIDEO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Rosomački lonci kao jedno od najlepših mesta u Srbiji, obilazi ga mali broj turista, uglavnom zaljubljenika u prirodu, pešačenje, planinarenje.

Rosomački lonci je jedan od naziva za kanjon Rosomače, reke koja se nalazi u istočnoj Srbiji, na Staroj planini, nedaleko od sela Slavinja, oko 30 km od Pirota.


Kanjon Rosomače, stvorila je reka, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene u kojima se mogu videti ostaci izumrlih morskih organizama. Kretanjem reke nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Tako je kanjon i dobio ime Rosomački lonci, a meštani ga zovu još i Rosomačko grlo, Slavinjski lonci. Širok je do pet metara, dug oko 500 m, a litice dostižu i 70 metara uvis.

Po predanju, meštani veruju da je njihovo selo jedno od najstarijih naselja u Visoku. Selo je menjalo lokaciju, da bi se pre četiri veka nastanilo na maloj zaravni pored Rosomačke i Slavinjske reke, koje su bogate rečnim rakom i ribom. U okolini sela postoje arheološka nalazišta iz rimskog doba, a kroz selo ide turski vojni put, koji je ranije bio rimski put.

Turistička posetu kanjonu Rosomače najbolje je obaviti u letnjim mesecima. Najbolji pogled na kanjon Rosomače pruža se sa njegove leve ivice, do koje se dolaz jednostavnim penjanjem uz stene bez velikih napora, pokrivene niskom vegetacijom.

U blizini kanjona, u selu Slavinja, nalazi se i crkva Svetog Đorđa iz 16 veka, koju obavezno treba da posetite. Smeštaj za posetioce kanjona je moguć u obližnjem selu Visočka Ržana, u privatnim starinskim kamenim kućama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR