Glas Javnosti

Kako odabrati CIPELE za PLANINARENJE I PEŠAČENJE

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Hodanje je mnogo više od rekreacije. Ono pozitivno deluje na vaše zdravlje i njegovo delovanje pozitivno utiče u borbi protiv stresa i doprinosi ukupnom blagostanju. Planinarenje nije skup sport, ne oduzima puno vremena, a oprema je veoma pristupačna. To je razlog što planinarenje postaje sve popularniji sport u Srbiji. Obuća za planinarenje se razlikuje u zavisnosti od zahtevnosti ture koju vršim

Jedinstvenog pravila za odabir obuće nema. U principu treba samo uzeti vremena za odabir modela i veličine, budući da je obuća vrlo bitna za sigurnost i uživanje u prirodi. Cipele nas moraju čuvati od povreda, i dati osećaj podrške nozi i telu, ublažiti udarce i svaki uspon ili pešaćenje učiniti boljim, jednostavnijim i lakšim.

 

Niske ili visoke?


Pri obilasku prodavnica, već treba odlučiti da li Vam trebaju niske ili visoke cipele. Niske cipele za planinarenje su posebno prikladne za hodanje suvim, nezahtevnim terenima, naravno, ako nemamo problema s gležnjevima i imamo iskustvo hodanja po različitim vrstama terena. Planinarenja u niskim cipelama mogu biti udobnija i lakša. Ako sebi možete priuštiti, onda je najbolje kupiti i niske i visoke cipele. Ako ne možete ili ne želite kupiti i niske i visoke cipele, onda predlažemo da kupite visoke, budući da su one pogodnije za većinu šetača i planinara. Istina je da je visoka obuća nešto teža i glomaznija, međutim u njima je zaštita bolja, pogotovo u gležnju, koji je pri hodanju najviše izložen. Visoke cipele su gotovo neophodna oprema pri zahtevnijim terenima , višem gorju, visokom gorju i planinama, gde smo izloženi  vlažnim stenama itd.

 
Cipele za lakše terene


Cipele za lakše terene su mekane, prozračne, udobne i lagane. Po pravilu to su niske ili polu-visoke cipele, koje su namenjene za izlete, pešačenje, planinarenju i sličnim povremenim aktivnostima. Njihovi đonovi su bolje postavljeni i stoga su udobnije i mekše od modela za srednje i teške terene. Ove cipele nemaju dodatnu zaštitu od gume i izrađene su od laganih i prirodnih materijala. Većina modela imaju vodootporne membrane.

Foto: Pixabay

 

 
Cipele za srednje terene


Cipele se razlikuju od onih za zahtevnije terene pošto su navodno lakše i manje glomazne i imaju niže đonove. Ove cipele su najpopularnije među planinarima koji hodaju na povremene izlete i onima koji hodaju po srednjem gorju i okolnim brdima. Te cipele su teže, nego što je gore opisano, više su preko gležnja i imaju grublji đon. Cipele štite stopalo od spoljnih udaraca. Prilagođavaju se bilo kojoj površinu, daju fleksibilnost koja je potrebna za dobar uspon.

 

Cipele za zahtevne terene


Te cipele obuhvataju gležanj i najteže su od svih planinarskih cipela. Najvažnije osim kvaliteta đona, je takođe kvalitet materijala od kojeg je izrađen gornji deo cipele. Za te cipele se koriste najbolji materijali, budući da su u visokom gorju nepredvidivi i nepovoljni vremenski uslovi. Po pravilu, za ove cipele se koriste materijali koji imaju dobru toplotnu izolaciju i dobre nepromočive membrane koje štite stopala od ulaska vlage.

Foto: Pixabay

 

 
Veličina


Najprije moramo utvrditi pravu veličinu cipela, potom osećaj udobnosti i ponašanje stopala u cipeli. Cipele moraju biti udobne; ne smeju biti premale. Preporučujemo da cipele probate kasno poslepodne ili navečer, kada stopalo zbog prekida telesne cirkulacije natekne. Probaju se u čarapama, koje će se koristiti za planinarenje. Opšte, kad se noga gurne napred, moramo imati mesta maksimalno za debljinu kartona od kutije. Kod zavezane cipele, prsti ne smeju dodirivati vrh cipele.  Pri različitim opterećenjima stopalo se sa prstima i petom ne smeju pomicati unutar cipele. Moramo biti oprezni i na još nešto, ako nas u prodavnici nešto stiska ili žulja, pri stalnoj upotrebi bi nas još više žuljalo.

Na temelju merenja stopala laserom, otkrili smo da su noge vrlo različite, a razlikuju se uglavnom u predelu risa. Zato možemo razlikovati stopala sa višim ili nižim risom i ona uska ili široka. Upravo zbog različitosti mi smo u Alpini osmislili obuću  koja je prilagođena širokoj paleti stopala. Cipele Binom i većina planinarskih cipela Alpina već imaju ugrađen poseban uložak VCP, koji omogućuje prilagođavanje visini prostora u cipeli. Ako uložak uklonimo, cipela ima veći volumen. Koliko god je ljudi, toliko je i različitih načina njihovog hodanja.

 

Čarape


Uz dobru kvalitetnu obuću takođe je važno odabrati kvalitetne čarape. Uz dobru kombinaciju navedenog stopala ćete se osećati udobno i sigurno. Cipele od savremenih membrana sa prirodnim materijalima samo uz odgovarajuće čarape pružaju optimalnu udobnost. Nekad je bilo pravilo da nosimo dva para čarapa, zbog manje mogućnosti dobijanja žuljeva. Danas to više nije potrebno , budući su materijali za izradu obuće puno sofisticiraniji.

 

 

(Glas javnosti/Alpinashop)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR