Glas Javnosti

DEČAČKA IGRA POSTALA TURISTIČKI HIT! Drina je nosila šest puta, pa smislili kako da doskoče reci (FOTO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Fotografije kućice izgrađena na steni i to nasred toka reke Drine obišle su svet, ali malo ko zna da je pre ove sadašnje brza Drina za ovih pola veka trajanja odnela čak šest kućica.

Neimari ove zaista interesantne zanimljivosti dugo su tragali za načinom da doskoče nepredvidivoj Drini i u tome su uspeli, piše B92.

 Ova, sedma po redu najduže opstaje i to samo iz jednog razloga - primenili su poseban bezbednosni sistem pre desetak godina, kako bi je sačuvali od nemilosrdne Drine.

"Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala. Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu koje se ne primenljeuju na kopnu", rekao je za  Milan Savić Miško.

Prvobitna kućica nastala je 1969. Ekipa zaljubljenika koja je provodila vreme na Drini i skakala sa stene, napravila je kuću za samo 5 dana i to kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda.

Današnji objekat ima oko 24 kvadrata, ima jednu zatvorenu prostoriju kao i terasu, koja je omiljeni kutak brojnih posetilaca. Od dečačke igre Kućica na Drini postala je jedan od najposećenijih lokaliteta u Srbiji, a godišnje je obiđe na stotine posetilaca.

- Niko ne prođe a da ne zastane da se slika. Nakon što je njena fotografija obišla svet, počeli su da pristižu turisti iz mnogih dalekih zemalja. Kinezi su do početka pandemije bili među najbrojnijim posetiocima. Oni su u kolonama čekali da bi je obišli, doživljavaju je kao neko čudo na zemlji - rekao je Miško.

Čamicima je jedino moguće stići do kućice, tokom letnje sezone postoji organizovan prevoz, a cena je simbolična i na dobrovoljnoj bazi. Ono što daje dodatnu draž jeste posebna tirkizna boja Drine, i svi oni koji su je obišli kažu da je osećaj zaista neponovljiv.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR