Glas Javnosti

GRČKA UVODI STROŽA PRAVILA: Zbog povećanja broja zaraženih NOVE MERE stupaju na snagu u PETAK!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Zbog povećanja broja zaraženih, a i zbog slabe vakcinacije građana u Grčkoj, vlasti ove zemlje, prinuđene su da uvedu nove mere zbog sprečavanja širenja korona virusa.

Godinu i po dana od početka pandemije korona virusa, Grčka ima vakcine koje su odmah dostupne svakom građaninu u svakom delu zemlje. Međutim, odziv građana je slabiji od očekivanog.

Dva problema, sprečavaju brzi i konačni izlazak iz pandemije, a to su pojava agresivne mutacije delta soja korona virusa i procenat građana koji još uvek ne želi da se vakciniše. Ovo je navelo vlasti da uvedu novi paket mera, koje će stupiti na snagu u petak.

To je dvostruka pretnja koja utiče na većinu zemalja danas, prisiljavajući neke od njih da se vrate strogim ograničenjima, kaže u saopštenju za medije premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

– Stav nekih neće ponovo zatvoriti zemlju. Mnogima će dati slobodu. I zaštita za sve. Jer nije Grčka u opasnosti, već nevakcinisani Grci – rekao je u saopštenju premijer.

On je zatim naveo da se Grčka suočava sa povećanjem broja zaraženih i da su vlasti primorane da uvedu nove mere.

 

Prvi na udaru biće radnici u staračkim domovima. Vakcinacija medicinskih radnika koji rade sa najranjivijim grupama od petka će biti obavezna.

– Oni koji to ne budu učinili biće suspendovani s posla najkasnije do 16. avgusta – piše u saopštenju, prenosi Telegraf. 

Od 1. septembra biće obavezna vakcinacija za sve zdravstvene radnike u privatnom i državnom sektoru. Posebne odredbe o vakcinaciji odraziće se i na vojna lica. Svi zaposleni u vojsci imaće mogućnost, ali i određene podsticaje da se vakcinišu u svojim jedinicama.

Novi paket mera koji stupa na snagu u petak, pogodiće i ugostiteljske objekte i kulturne ustanove.

– Do kraja avgusta svi zatvoreni prostori, noćni klubovi, bartovi, bioskopi ni pozorišta primaće isključivo vakcinisane posetioce. Njima će takođe biti ograničeno koliko osoba mogu da prime u jednom trenutku.

 

Svi vakcinisani građani, moći će da preko digitalne aplikacije dobiju potvrdu o vakcinaciji koju će morati da pokažu zaposlenima u objektu – piše u saopštenju premijera.

To znači da će tokom leta rekreacija, bilo na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, podrazumevati samo sedenje, a ne stajanje.

U saopštenju se dodaje da će se tokom leta primenjivati rigorozne kontrole, budući da je tokom leta turistička sezona i veći proj građana dolazi u ovu zemlju na odmor, pa je rizik od zaraze veći.

– Vreme je da se svi ujedinimo kako bismo ulepšali našu stvarnost. Tada ćemo otkriti da zajednička pravila ne dele, već ujedinjuju – piše na kraju saopštenja. 

(Glas javnosti) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR