Glas Javnosti

Grad koji se uvek menja: Sijetl

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Trepnite samo jednom, i on se već promenio – Sijetl je baš takav, efemeran i kratkotrajan, promenljiv i okrenut budućnosti…

Za autsajdere, Sijetl je kreator mikro brendova, dok je za insajdere, odnosno one koji ga dobro poznaju ovaj grad mesto gde se rađaju i stvaraju legende, odnosno mesto gde jednog dana možete uživati u kafi, sutradan u domaćem pivu, a dan posle toga u najnovijim trendi knjigama, sve na istoj lokaciji. Sijetl je grad iz kog su potekli brojni svetski trendovi koji i danas ne jenjavaju – od muzike, preko poslastičarnica, mikro destilerija, domaćeg sladoleda i nano-pivara. Prošetajte ulicama ovog grada i videćete drugu stranu Amerike, dalju od Starbaksa i tržnih centara.

Ako ste prvi put u ovom gradu, budite spremni na iskustvo koje će dotaći svako vaše čulo. Savetujemo vam da posetite Pike Place tržnicu, osnovanu 1907.godine, koja svake nedelje i dalje okuplja veliki broj ljudi koji uživaju u domaće spremljenim obrocima. Nakon par minuta provedenih ovde, shvatićete da ste došli u gurmanski raj, gde eksperimentalni kuvari kreiraju fuziju američke kuhinje sa svim i svačim, samo da je lokalno uzgojeno.


Sijetl je neverovatni spoj kultura, nacija i tradicija kakav ne možete nigde drugo videti. On ima svoj luksuzni kraj, elegantni deo, kul i urbani deo, čudni kraj i nezavisni skandinavski, kao i onaj adolescentski koji još uvek nije pronašao sebe. Ako ne posetite svaki od ovih delova grada, nećete uspeti da razumete Sijetl i svu njegovu magiju. Iako su u Sijetlu odrasli tehnološki giganti Mikrosoft i Amazon, to ne znači da ovaj grad nema svoju umetničku stranu. Ako ste ljubitelji muzike devedesetih, onda sigurno znate koje su sve muzičke grupe potekle iz ovog grada i kakav su uticaj imale na ostatak sveta.

Ovde možete posetiti muzej koji je oblika razbijene gitare, statuu Vladimira Lenjina, mural napravljen žvakama i muzej posvećen antičkim fliperima. Iza svakog ćoška, ovaj grad vam nudi nešto novo i nešto do sada neviđeno. Ako ga posetite, shvatićete da je u pitanju raj za boeme i hedoniste, odnosno za ljude nalik onima koji su svojom muzikom stvorili sub-kulture i moćne pokrete proteklih godina, čijih se imena i dan danas sećamo.


Glas javnosti/ N03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR