Glas Javnosti

GOSPODA ZA GOSPODU: Toliko mala prestonica da možete da obiđete svaku ulicu (FOTO)

Putovanja
Autor: Glas javnosti

"Grad koji su podigla gospoda za gospodu", ovim rečima je britanski državnik Bendžamin Dizraeli opisao jednu evropsku prestonicu.

London? Rim? Atinu? NIjednu od njih. Ovo je bio bio njegov utisak nakon što je 1830. godine posetio jednu od najmanjih prestonica, Valetu na Malti.

Valeta ga je očarala svojom arhitekturom i palatama koje su bile dostojne Venecije, a nije ni čudo kada uzmemo u obzir bogato kulturološko nasleđe i istoriju Malte. Ovde su prolazili Arapi, Francuzi, Britanci i mnogi drugi koji su ostavili svoj trag, piše B92.


Baš zbog toga što je često bila na meti raznih osvajača, Valeta je bila utvrđen grad. Nakon tzv. Velike opsade Malte 1565. godine, njeni bastioni, zamci i kule počeli su da se estetski uzdižu i Valeta je postala dom umetnicima i arhitektama koji su obogatili grad. Među njima je bio čak i slavni italijanski slikar Karavađo, kojeg mnogi smatraju začetnikom baroka.

U tom smislu, bio je to zlatni period male prestonice (koja je, usput rečeno, tek tada postala malteška prestonica, zamenivši dotadašnju Mdinu). Sva politička, ekonomska i kulturna aktivnost slila se ovde u obliku malih dućana, radionica, umetničkih ateljea. Čak 8.000 "gospodina" radilo je godinama na gradnji raskošnih palata i domova za svu novopridošlu gospodu.

Vitezovi Hospitalci, poznatiji i kao Malteški vitezovi i Vitezovi malteškog reda, bili su zaslužni za postavljanje više od 300 spomenika širom ovog malenog grada. Kupole crkvi tako su vešto izrađene da se posetioci i danas dive panorami grada.
View this post on Instagram

A post shared by T.Zohdi (@taaraagraphy)


Danas je Valeta upisana na Uneskovu listu svetske baštine u Evropi, a krenete li na mediteranski odmor iz snova, posetite barem neke od ovih slavnih atrakcija: Katedralu Svetog Ivana u kojoj se nalaze Karavađova najznačajnija dela, zgradu predsednika vlade poznatu kao Palata Auberge de Castille et Leon, pozorište Manoel, parkove Gornja i Donja Barrakka…
Valeta ima površinu manju od kilometra kvadratnog tako da zaista možete da obiđete svaku ulicu. Gospodski, kako joj i priliči.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR