Glas Javnosti

GEOLOŠKI FENOMEN NA STAROJ PLANINI: Kraška uvala - Ponor je mesto iz bajke kakvo viđate samo na slikama!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Ako ste ikada bili na Staroj planini, sigurno vam ovo mesto nije promaklo. Radi se, naime, o geološkom fenomenu na 1 500 m nadmorske visine!

Kraška uvala Ponor je mesto koje se ne zaboravlja. Miris stare, čiste, staroplaninske vode, miris bilja i dodir prirode, sve na jednom mestu. Spoj lepote i mira, spoj duše sa precima... Sve što ste ikada čuli o Staroj planini samo će još jače upotpuniti smisao vašeg traganja za spasom i begom od gužve i gradskog života. Ovde, na ovoj lepotici, vreme je stalo. 

Kraška uvala Ponor nalazi se na istoimenoj visoravni ispod Bodinog vrha. To je jedna ogromna livada sa jamom, a u jami izvor, čak i vodopad, pa i potok koji ponire u istu jamu, baš kao u narodnoj bajci "Aždaja i carev sin": snaga i moć prirode leži u malim ali značajnim blagodetima prirode, od aždaje do malog vrapca...

Temperatura ove vode ponornice je u proseku 7 stepeni tokom godine. Ponori su oblici nastali na mestima uviranja površinskih voda u podzemlje. Mogu se javiti kao strme, subvertikalne podzemne prostorije, koje počinju na površini i spuštaju se do znatnih dubina u podzemlje, a tu se nastavljaju spletom kraških kanala.

Bilo kako bilo, pred ovakvom lepotom i ovakvim darom prirode niko ne ostaje ravnodušan. Prosudite i sami:

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR