Glas Javnosti

EVO NA ČEGA SE ODNOSI MOGUĆA PROMENA: Aerodromi menjaju bitno pravilo u vezi sa ručnim prtljagom?

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Pojedini aerodromi su odlučili da uklone ograničenje za nošenje više od 100 ml tečnosti u ručnom prtljagu. Očekuje se da odredba stupi na snagu 2024. godine.

Ograničenje od 100 ml po posudi za tečnost u ručnom prtljagu mnogima otežava pakovanje, jer osim vode za piće, to važi i za šampone, gelove za tuširanje, proizvode za šminkanje i sve što je tečno.
Za svako putovanje, prema odredbi iz 2006. nakon terorističkog napada na aerodromu Hitrou (Heathrow), sve tečnosti se dodatno pakuju u plastične kese koje se mogu ponovo zatvoriti, prenosi portal Ekapija.

Osim što je na ovaj način nezgodno pakovati higijenske potrepštine i ostale namirnice, većina ljudi zaboravlja ovakve kese, a različiti aerodromi imaju različite propise o tome kolika torba mora biti velika i koliko malih flaša u njoj je dozvoljeno. Zbog toga se stvaraju velike gužve i često se otvaraju putnički koferi zbog, na primer, dezodoransa ili kreme, koji ne podpadaju pod ovu kategoriju, izveštava portal 24sata.hr, a prenosi sajt b92.net.
Napredak u tehnologiji znatno je olakšao obezbeđenju da identifikuje potencijalne opasne supstance, pa će svi veliki britanski aerodromi ukinuti ovo pravilo 2024. godine. Prtljag će proći kroz posebne CT skenere koji će stvoriti 3D sliku, a rezultati su zadovoljavajući i dovode do ukidanja ovakvih zabrana.
Uprkos ovim promenama, ostale odredbe o ručnom prtljagu će ostati iste, kao što je zabrana putovanja sa oštrim predmetima ili većim makazama.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR