Glas Javnosti

Dubrovnik je zvanično najposećeniji grad u Evropi

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Ali, nekim gradovima, pa i samim državama - dosta je turista, i stoga uvode nova pravila

Broj turista u Evropi se polako, ali sigurno vratio na nivoe pre pandemije, ali sezona nije išla tako glatko, zbog šumskih požara i toplotnih talasa.

U drugom tromesečju 2023. broj turista u Evropi bio je na 95% broja iz 2019. godine. Generalno, industrija turizma je uznapredovala ove godine, jer su ljudi pauzirali prethodnih leta, a i želeli su da odmor provedu na moru.

Doduše, u Italiji su - u 20 od 27 gradova - prikazivana "crvena upozorenja" u julu, sa rekordnih 47 stepeni na Siciliji.

Takođe, Francuska, Španija, Italija i Hrvatska su ovog leta morale da evakuišu turiste zbog šumskih požara. Ipak, italijanske i grčke turističke zajednice nastavile su da pozivaju turiste da dolaze, uprkos vrućini i nepogodama.

Posetioci su rado "prihvatali te pozive", tako da su se mnogi turistički gradovi našli na udaru naleta stranaca, a pre svega Dubrovnik.
straživanje agencije za iznajmljivanje kuća za odmor, Holidu, navodi Dubrovnik kao najkrcatiji grad u Evropi, sa 36 turista na svakog stanovnika.

Nova pravila, nove destinacije

Nekim gradovima, pa i samim državama, ipak je dosta turista. Amsterdam je, stoga, zabranio pristajanje kruzera u njegovu glavnu luku, a Rim ograničava pristup fontani Trevi i Španskim stepenicama.

Poznata španska mreža hodočasničkih puteva i ruta, Santiago de Compostela, planira da uvede turističku taksu, tako da će, kažu, biti manje spontanosti i mnogo više planiranja.

Posete nekim mestima poput kuće Ane Frank u Amsterdamu ili Poslednjoj večeri Leonarda Da Vinčija u Milanu, moraju da se rezervišu nedeljama ranije.

Francuska je u junu objavila planove o novoj strategiji, za regulaciju letnjih gužvi koje prete "okolini, kvalitetu života lokalnog stanovništva i iskustvima posetilaca".

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR