Glas Javnosti

Znate li da su ovo najprodavanije IGRAČKE u istoriji

Porodica
Autor: Glas Javnosti

U moru zaboravljenih igračaka ima i onih koje prevazilaze te okvire i postaju globalno popularne i prisutne decenijama unazad.

Ove igračke možda nisu omiljene svoj deci ali je jedno sigurno da su sva deca za njih čula, pa da vidimo o kojim najprodavanijim igračkama je reč u nastavku.

1. HULAHOP

Jednostavni obruči napravili su bum svojom pojavom krajem pedesetih godina prošlog veka i u prvom mahu prodati su u više od 100 miliona primeraka. Prodaja je kasnije opala, ali se proizvod zadržao do danas i poznat je u raznim krajevima sveta. Njegova genijalnost leži u jednostavnosti, pa iako nisu sve devojčice opčinjene njime, i dalje postoji relativno stabilna prodaja na svetskom nivou.

2. JO-JO

Vrlo jednostavno, a ujedno i vrlo zabavno i prosto zarazno, igranje jo-joom je nešto čemu teško odolevaju deca, pa i odrasli. Nemoguće je proceniti koliko primera je proizvedeno i prodato, s obzirom na to da je jo-jo u ovakvom ili onakvom obliku prisutan već skoro 2.500 godina. Moderna komercijalizacija desila se 1928. godine u Kaliforniji, kada je otvorena fabrika posvećena pravljenju isključivo ove igračke.

3. BARBIKA

Barbi lutka je jedna od najdugovečnijih i najprodavanijih igračaka, sa više od milijardu prodatih komada i na stotine varijanti. Ona je deo popularne kulture već pola veka i kao takva je pronašla put i u svet animacije, video igara i drugih proizvoda. Same lutke se i dalje proizvode i prodaju u velikim ciframa širom sveta.

4. AUTIĆI

Autići su popularni širom sveta među dečacima, bez obzira na njihovu boju kože i sredinu u kojoj žive, tako da se i mnogi očevi sećaju svojih najdražih četvorotočkaša iz detinjstva. Ne zaboravimo ni Bburago automobilčiće manjih i većih dimenzija, koji su u i danas veoma popularni kod nas.

5. RUBIKOVA KOCKA

Možda i nije igračka u najstrožem smislu te reči, ali jeste nešto što privlači pažnju dece i odraslih širom sveta. Izum Mađara Rubika ne služi samo za prostu razonodu, već je u pitanju vežbanje moždanih vijuga sa ciljem savladavanja zagonetke i, često, izazivanje besa i odustajanje od tog cilja. 

6. LEGO KOCKICE

Danske kockice takođe su nešto univerzalno, za šta znaju sva deca, njihovi roditelji, pa i bake i deke. Tu su setovi sa ogromnim brojem kockica od kojih možete praviti nešto proizvoljno, licencirani proizvodi iz mnogih franšiza, automobili, roboti, manje-više šta god vam padne na pamet – već postoji u LEGO varijanti. Procenjuje se da je kompanija proizvela više od 320 milijardi kockica, a zanimljivo je da su oni ujedno i najveći svetski proizvođač automobilskih guma, sve za potrebe raznih setova i kolekcija.

Glas Javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR