Glas Javnosti

Značaj i uloga TATE u odrastanju i vaspitavanju dece

Porodica
Autor: Glas javnosti

Mnogi ne znaju, ali odnos između majke i oca veoma utiče na odnoce između majke i dece.

Zbog ove povezanosti, roditelji koji su u snažnoj i kvalitetnoj vezi postaju dobri roditelji. Pravilo koje ne važi u svim porodicama sa jednim roditeljem, je da su deca uspešnija, pouzdanija i socijalno odgovornija ako su odrasla sa oba roditelja. Očevi koji ne žive sa svojom decom su manje dostupni za negovanje dece, odvođenje u školu , jer u slučaju razvoda, neke majke ograničavaju vreme koje deca mogu da provedu sa očevima, što nije dobro. Sociolozi često naglašavaju ulogu očeva u porodičnom sistemu i kako njihovi postupci utiču na ambijent u kome dete raste.

Interesantan je i podatak da očevi koji imaju vanbračnu decu češće viđaju mališane, nego oni koji su bili u braku pa su se razveli. Uprkos ovim nedostacima, razvedeni očevi bi trebalo da se potrude da što više vremena provode sa decom. Majke treba da dozvole očevima da pomažu deci oko domaćih zadataka, da ih vode u školu i da imaju odgovornost za svoju decu.  

Očeva koji se nakon razvoda od supruge, razvedu i od svoje dece

Ne plaćaju alimentaciju, decu viđaju samo vikendom ili ni tada ili obaveze oko dece samo odrađuju onako usput, radi reda. Nažalost postoje i oni koji su i dalje u braku ali ne posvećuju dovoljno vremena svojoj deci. Uloga oca je podjednako važna i za dečake i za devojčice. Način na koji se ta uloga vrednuje u odrastanju dece zavisno od pola je drugačija. Dečacima je otac bitan kao model po kome formiraju svoje ponašanje, vrednosti i ulogu muškarca, oca i supruga. Način na koji otac stvara bliskost sa svojim sinom je najčešće kroz igre „izazivanje“- rvanje, tamičenje, zadirkivanje. 

Devojčice su svojim očevima „ljubimice“, pa se kroz to očinsko divljenje, kod njih gradi samopoštovanje i osećaj samoprihvatanja. Takođe, očevi se najčešće osećaju bliskima sa ćerkama ukoliko im pomognu da reše neki problem. Na taj način devojčice osećaju sigurnost i bliskost sa ocem u isto vreme. Ćerke, gledajući odnos svog oca prema majci, takođe, formiraju i sliku muškarca i partnera, što bi očevi uvek trebali imati na umu.

Majka ne može da zameni ulogu oca, to ne može niko i zato kod dece očeva koji su to samo na papiru, osećaju ogromnu prazninu i trpe posledice ukoliko se ne pronađe adekvatna zamena za oca...ako to može da se neprimetno zameni.

Muškarci koji vole, poštuju i cene majke svojih klinaca i klinceza, češljaju svoje devojčice, igraju se sa svojim dečacima, učestvuju u odrastanju i razvijanju svojih proizvoda su TATE za primer i svaku pohvalu.

Glas javnosti

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR