Glas Javnosti

ŽIVOTNE MUDROSTI BAKA I DEKA: Neki su ZABAVNI, neki BRIŽNI, a kako oni zapravo utiču na VASPITANJE DECE?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Većina njih sa unucima proživljava "drugo detinjstvo" i dozvoljavaju sebi da uživaju u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom.

Kažu da deca koja nisu rasla uz bake i deke ne znaju šta je prava radost detinjstva. Kod njih je uvek dopušteno sve  ono što roditelji ne dozvoljavaju.

Ono što im nije bilo smešno i zabavno dok su sami bili roditelji, odgovorni za vaspitanje svoje dece, sa unučićima im uglavnom predstavlja pravi izvor zabave.

Većina njih sa unucima proživljava "drugo detinjstvo" i  dozvoljava sebi da uživa u onim stvarima za koje nisu imali vremena sa svojom decom.Bake i deke su čarobnjaci koji deci ispunjavaju sve želje i bez obzira na to koliko je njihova uloga u porodici aktivna, deca koja su obasuta njihovom ljubavlju, tvrde psiholozi, imaju više samopouzdanja.

To koliko bake i deke mogu da budu značajni za odrastanje i koliki je njihov uticaj na formiranje ličnosti mališana, potvrđuje i priča bivšeg američkog predsednika Baraka Obame. On je, govoreći o svojoj baki, kazao da ga je ona naučila odgovornosti i odricanju, što su neophodne osobine na putu uspeha.

Unsplash/Annie Spratt

Da su bake i dede junaci porodica, pokazuju i istraživanja.

Deca koja imaju sreće da odrasatju uz pažnju i ljubav baka i deka, ispostavlja se, kasnije u životu imaju veće samopouzdanje, komunikativnija su i lakše podnose poraz.

"Deke i i bake mogu preuzeti i vaspitnu ulogu" - tvrdi gereontolog Bernis Nongarten i ističe da ih možemo podeliti u pet tipova, prema tome kako se ponašaju s decom i koliko učestvuju u vaspitanju unuka.1. Klasični tipovi

Na "klasične" tipove deda i baka roditelji se mogu osloniti ako je potrebno da pričuvaju unuke ili ako im je potrebna bilo kakva vrsta pomoći. Rado se druže s unučićima i pomažu svojoj deci, ali se ne mešaju preterano u vaspitanje.2. Zabavni drugari dece

Deda i baka koji su usmereni na to da zabavljaju unuke, igraju se s njima, luduju i smeju se, uživaju u tome da budu izvor zabave. Svaki put kad provode vreme sa svojim mališanima, videćete ih kako jure okolo s klincima, pevaju i igraju se.

3. Drugi "mama i tata"

Oni ponekad preteruju u brizi o unucima i ponašaju se kao da roditelji ne znaju da brinu o deci. Često žele da donose odluke koje se tiču unuka, od toga u koju će školu dete da bude upisano do toga s kim mu je dozvoljeno da se druži.

Unsplash/Annie Spratt

4. Porodični mudraci

Oni su glave porodice koje dele mudre savete i kontrolišu roditeljsku generaciju. Mogu biti nenametljivi, odnosno da daju sugestije i savete samo onda kad procene da je to potrebno i da je od pomoći, a ponekada mogu biti i naporni.

5. "Daleki rođaci"

Ove bake i deke su retko sa unucima, najčešće samo za praznike, pa ih deca nekada doživljavaju kao strance. Često novčano pomažu roditeljima, ali se ne mešaju u njihove odluke, ne dele sitnice sa unucima, pa baš zato deci često ostaju u sećanju kao "daleki rođaci", piše Ona.Telegraf.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR