Glas Javnosti

Zbog čega nije dobro da dete sedi u obliku slova "W"?

Porodica
Autor: Glas javnosti

Roditelji mališana od 1-3 godine će ih često zateći da sede tako što nogama formiraju slovo „W“

Ovakav vid sedenja je deci vrlo udoban i nije problematičan ako se smenjuje sa drugim sedećim i stojećim položajima. Međutim, ako je to jedini položaj za sedenje koji dete bira, to dugoročno može da ostavi brojne posledice. Takođe, roditelji nisu uvek u mogućnosti da prate kako njihovi mališani sede, naročito kada su u vrtiću- prenose magazin.novosti.rs
Iz ovog razloga važno je da znate šta bi trebalo da uradite da biste podstakli svoje dete da izbegava ovakav oblik sedenja.

Kakav je to „W“ položaj nogu u toku sedenja?

Kada stojite nad svojim detetom i posmatrate ga kako sedi, ako su njegova kolena blago razmaknuta, a stopala okrenuta ka gore i postavljena uz bokove, znajte da gledate u „W“ položaj za sedenje. Ovo je veoma čest položaj koji mališani biraju u toku igre, jer im je pre svega vrlo udoban. Naime, važan deo kojim se deca „bave“ dok odrastaju odnosi se na ojačanje mišića njihovog jezgra i trupa.
 Ali, kada se nalaze u „W“ položaju za sedenje, oni ne „rade“ na ovim mišićima. Jednostavnije rečeno u ovom položaju deca ne moraju da se oslanjaju na svoju snagu trupa i vrlo im je lako da dohvate igračke ispred sebe. Kako ne bi došlo do problema u razvoju deteta zbog ovog položaja važno je da se pristupi što aktivnijem odučavanju od njega. 

Problemi koje može da izazove „W“ položaj za sedenje?

Ako dete često ustaje i menja svoje načine sedenja, među kojima je i „W“ položaj, to neće ostaviti posledice na njegov razvoj. Međutim, ako to nije slučaj i ako ono satima, dan za danom vreme provodi isključivo u ovom položaju to može dovesti do sledećih problema:

dislokacije kuka
ograničene snage jezgra
poteškoća sa pokretima duž tela
lošeg razvoja gornjih udova
hipertonije zbog stezanja u nogama i kukovima

Kako podstaći dete da bira druge položaje za sedenje?

Ako ste primetili da vaše dete često sedi u „W“ položaju, važno je da ga ohrabrite da pokuša da seda drugačije. To možete uraditi na sledeći način:

1. sedite pored ili naspram deteta i pokažite mu ispravan način sedenja
2. podsećajte dete da seda leđima naslonjenim na naslon kreveta ili zida
3. praktikujte jogu sa svojim mališanom i radite vežbe istezanja nogu i ruku, sa dodirivanjem nožnih prstiju rukama, kako bi dete ojačalo svoje jezgro

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR