Glas Javnosti

Koliko u proseku razgovaramo mobilnim, a koliko na fiksnom telefonu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Podaci o mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama i uslugama pokazuju da je u trećem kvartalu bilo oko 8,84 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže

Pretplatnici fiksne telefonije u Srbiji su u trećem kvartalu ove godine u proseku dnevno razgovarali 1,8 minuta dok su mobilni korisnici razgovarali oko 6,4 minuta i slali 1,3 SMS poruke, navodi se u pregledu tržišta elektronskih komunikacija koje je objavio Ratel.

Kada je reč o fiksnoj telefoniji, broj pretplatnika, kao i ostvareni saobraćaj su bili manji u odnosu na prethodni kvartal, dok se struktura pretplatnika nije značajnije promenila, pa su privatni korisnici sa 87 odsto učešća, činili ubedljivu većinu.


Nacionalni saobraćaj je u ukupnom saobraćaju učestvovao sa 94 odsto, telefonski pozivi iz fiksne mreže su u najvećoj meri bili upućeni ka fiksnim mrežama, dok su u međunarodnom saobraćaju preovladavali dolazni pozivi.

Podaci o mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama i uslugama pokazuju da je u trećem kvartalu bilo oko 8,84 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže i da su oni ostvarili oko 5,12 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslali oko 1,06 milijardi SMS poruka.

Na tržištu usluga mobilne mreže u trećem kvartalu je zabeležen rast broja aktivnih korisnika, najviše minuta odlaznog saobraćaja bilo je upućeno prema brojevima u sopstvenoj mobilnoj mreži privrednog subjekta, 51odsto, dok su u romingu više saobraćaja generisali domaći korisnici u inostranstvu u poređenju sa saobraćajem koji su generisali korisnici iz inostranstva.

Broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog interneta je blago porastao i iznosio je oko 2,03 miliona.


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR