Glas Javnosti

Evropski lideri usvajaju 18 zaključaka, s posebnim naglaskom za roming na Balkanu: Evo i kada će biti

Društvo
Autor: Glas javnosti

Lideri Evropske unije i Zapadnog Balkana su na samitu u Briselu usvojili Deklaraciju, među kojima ima i ekonomskih tačaka, a jedna se tiče rominga.

Usvojeno je 18 zaključaka, među kojima je i razvoj dugoročnog aranžmana o romingu kako bi se region uključio u područje obuhvaćeno EU režimom „roming kao kod kuće”.

 

U Deklaraciji se između ostalog navodi da Unija potvrđuje nedvosmislenu opredeljenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u tom bloku i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja, na osnovu verodostojnih reformi partnera i principa zasluga.

U tački 17 reč bilo je reči o tzv. "romingu kao kod kuće".

"Kada je posredi integracija digitalnog jedinstvenog tržišta EU, nadovezujući se na uspešno sprovođenje Regionalnog sporazuma o roamingu „roaming kao kod kuće” iz jula 2021. godine pozdravljamo smanjenje troškova za preuzimanje podataka u roamingu između EU i Zapadnog Balkana počevši od 1. oktobra 2023. godine sa ciljem razvoja dugoročnog aranžmana o roamingu kako bi se region uključio u područje obuhvaćeno režimom EU „roaming kao kod kuće”.


Zapadni Balkan bi takođe trebalo da nastoji da pojača svoje napore u oblasti digitalne transformacije i medija, naročito u pogledu reformi u polju sajber bezbednosti putem jemstva za sigurno uvođenje 5G mreža kroz sveobuhvatno sprovođenje paketa instrumenata EU za bezbednost 5G tehnologije. Da bi se dodatno promovisala digitalna povezanost, pozdravljamo nameru da se razvije inicijativa NjIFI4NjB kako bi se građanima i posjetiocima omogućio slobodan pristup bežičnoj povezanosti na javnim mestima", piše u toj tački.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR