Glas Javnosti

VEČITO PITANJE GAZIRANO PIĆE U TRUDOĆI ILI NE: Odgovor je tu za sve buduće mame

Porodica
Autor: Glas javnosti

Iako je voda piće boj jedan u trudnoći, treba da budete obazrivi sa konzumiranjem gazirane vode posebno ako imate ove dve tegobe.

Nije retkost da u trudnoći dobijete neodoljivu želju za gaziranim pićima. Iako sokove ovog tipa treba izbegavati pre svega zbog velike količine šećera i drugih štetnih sastojaka, u gaziranoj vodi možete slobodno da uživate, Međutim treba da vodite računa o količini dnevnog unosa.

Glavna prednost su što pomažu varenje i regulišu probleme sa probavnim sistemom. To znači da gazirana voda može da umanji kiselinu u želucu, zatvor u trudnoći ili bolne gasove u crevima. Poseban benefit su i minerali koje sadrže jer oni povoljno utiču na zdravlje trudnice ali i plod koji se razvija, prenosi "Firstcry parenting".

Međutim kao i kod svih ostalih pića treba da budete svesni nekih negativnih stvari. U trudnoći višak natrijuma, koje mnoge gazirane vode imaju, je krivac povećanje oticanja u trudnoći, ali i promena u krvnom pritisku. Kada je u pitanju nizak pritisak situacija nije toliko opasna, međutim može doći do čestih vrtoglavica ili glavobolja.


Visok pritsak je sa druge strane vema opasan u trudnoći, jer utiče na zdravlje majke ali i bebe i samog toka trudnoće. Može doći do komplikacija koje nisu naivne, ali i problema na porođaju koje svakako želite da izbegnete. U ovom slučaju ne bi trebalo da rizikujete i izbegavajte da pijete gaziranu vodu.

Po jedna čaša u toku dana je sasvim u redu. Nije baš preporučljivo da se pije previše kisele vode, jer nema hidratacijsku moć kao obična i može da dođe do preterivanja sa mineralizacijom. Svakako trudnice, a i ostale osobe treba
 da piju najmanje 2l vode u toku dana, da bi održavali organizam hidriranim, pa kisela voda može biti dobar dodatak. Naravno, ona sa minimalnim ili nikakvim sadržajem natrijuma piše Yumama

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR