Glas Javnosti

VAŽNE PROMENE POSLOVANJA najviše utiču na RODITELJE! Lakše usklađivanje poslovnih i privatnih obaveza u budućnosti...

Porodica
Autor: Glas javnosti

Novi model rada na daljinu, na koji je prešao veliki broj poslodavaca i radnika usled pandemije, trebao bi da podrazumeva, pored premeštanja radnog mesta u udobnost doma, i fleksibilnije radno vreme što bi umnogome olakšalo roditeljima.

Nedavno je sprovedeno istraživanje koje je uključivalo oko 800 poslodavaca u kom se čak 94 odsto menadžera i rukovodioca izjasnilo da je produktivnost zaposlenih tokom izolacije i rada od kuće ostala na istom nivou (67%), ili čak porasla (27%) u odnosu na period pre pandemije.

Najveći deo njih izjasnio se da će veliki deo njihove radne snage nastaviti da radi od kuće i nakon pandemije. Svaki treći poslodavac očekuje da na ovaj način čak polovina njihovih zaposlenih obavlja svoje poslovne obaveze.

Pre krize u SAD je ovaj sistem rada prihvatalo samo 30 % poslodavaca.

Ono što je možda i najbitnije, što je pokazalo ovo istraživanje, jeste da poslodavci polako uviđaju pozitivne efekte fleksibilnog radnog vremena, koje umnogome pomaže roditeljima sa malom decom.

Čak 83% poslodavaca navodi da je spremno da sa ovim načinom rada nastavi i nakon ove krize, jer se pokazalo da prilagođavanjem smena i fleksibilnim radnim vremenom nije smanjena produktivnost rada zaposlenih.

Čak i u slučajevima gde su smene trajale duže zbog usklađivanja dnevnih obaveza zaposlenih, ranici su zadržavali ili čak uvećavali produktivnost.

Ono što je jako bitno napomenuti je da se većina poslodavaca slaže, da u budućnosti treba primenjivati ovaj model fleksibilnog radnog vremena u kom će zaposleni imati mogućnost da usklade svoje poslovne obaveze sa privatnim.

Pominje se i mogućnost rada četiri dana nedeljno sa smenama od po 10 časova.

Ove promene bi umnogome olakšale zaposlenima i verovatno podstakle na veću produktivnost, pogotovo mladih roditelja koji bi imali više mogućnosti za usklađivanje privatnih i poslovnih obaveza, što bi umnogome povećalo i kvalitet organizacije porodičnog života.

 

(Glas javnosti/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR