Glas Javnosti

VAŠE DETE JE ŽRTVA ONLAJN NASILJA? Ako pokazuje neki od OVA četiri znaka, ODMAH reagujte!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Podaci o digitalnom nasilju nad mladima veoma su poražavajući. Statistika govori da je svaka treća mlada osoba bila žrtva nasilnika na internetu.

Više od dve trećine dece i mladih (74%) ima profil na nekoj društvenoj mreži, od toga, 41 odsto njih uzrasta 9-10 godina kao i 72 odsto njih uzrasta 11-12 godina kaže da ima profil, iako je minimalna starosna granica, propisana od strane društvenih mreža, obično 13 godina.

Deca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste digitalne uređaje, a generacijama koje su rođene i odrastaju u digitalnom dobu, internet donosi brojne prednosti. Međutim, pored prednosti, tu si i mane.

U digitalnom, kao i u stvarnom svetu, mladi mogu da budu izloženi raznim oblicima nasilja, a takva vrsta maltertiranja naziva se digitalno, veb, internet, sajber ili onlajn nasilje.

1. Neobjašnjive fizičke promene

Veoma je bitno da posmatrate dete i da pričate s njim. Svaki dan odvojite nekoliko minuta, kako bi se porazgovarali s detetom i na taj način uočili neke psihičke ili fizičke promene. Ukoliko je dete naglo smršalo ili se pak ugojilo, trebalo bi da otvoreno popričate s njim i pitate ga šta ga muči.Foto: EnvatoElementsKao i ljudi, tako i deca, kada su pod velikim stresom naglo se goje ili mršave i na taj način prikrivaju svoja prava osećanja.

2. Nagle promene raspoloženja

Ako se radi o tinejdžerima, nagle promene raspoloženja često su povezane sa pubertetom. Međutim, ne bi trebalo da ih zanemarite ukoliko nagle oscilacije ne jenjavaju danima i sve su gore i gore.

Česte promene raspoloženja ili brzi i kratki odgovori mogu biti znak da se nešto ozbiljno dešava u životu vašeg deteta.

3. Gubitak interesa

Kada dete počne iznenada da se povlači i distancira kako od vas tako i od društva i da aktivnosti koje su mi pre bile omiljene izbegava, to može ukazivi na određene probleme sa kojima dete ne zna drugačije da se nosi.

4. Napuštanje društvenih mreža

Na ovaj znak bi posebno trebalo da obratite pažnju.

Živimo u vremenu kada skoro sva deca na svetu imaju mobilni telefon i društvene mreže, tako da je zaista čudno ako dete iznenada odluči da nestane sa društvenih mreža.

Nekada im je samo potreban odmor od interneta, ali bi u svakom slučaju trebalo da porazgovarate s njim.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR