Glas Javnosti

Vaša deca više nisu MALA: Razgovori o seksu sa decom

Porodica
Autor: Glas javnosti

U godinama su kada je seks počeo da biva posebno interesantan i zanimljiv. Gomila pitanja u vašoj glavi na koje ne znate tačno da odgovorite, a ipak, želeli biste da porazgovarate sa njima, i ne znate na koji način.

Ne želite da ispadnete staromodni, a opet ne biste ni da pričate sa njima kao da ste drugovi, jer to niste.

Pažljivo birajte reči u komunikaciji, jer će oni upiti svaku reč koju im kažete. Setite se sebe u njihovim godinama i vaših roditelja. Da li je takve priče uopšte i bilo i šta ste vi mislili o svojim roditeljima tada? „Približite“ se malo njihovom načinu govora, i to što pokušavate da budete cool, nasmejaće ih. Sve ovo može da se izvede na zabavan način, a ne da decu stavite ispred vas i pričate za stolom o ovoj večito škakljivoj temi.


Razgovori su lakši ako je devojčica u pitanju. Promene na njenom telu počinju još u osnovnoj školi i od tada možete početi priču lagano. Sa dečacima je to drugačije, i lakše im je ako otac krene u priču. Važno je napomenuti dečaku šta znači ako neka devojka ne želi to da uradi sa njim ili se dvoumi. Nikako ne bi trebalo da bude nasilan, jer će kasnije snositi posledice.

Priznajte im da je seksualnost nešto pozitivno – ma koliko vam to teško palo, jer vam se čini da samo čekaju zeleno svetlo. Nemojte misliti da će vas dete poslušati ako kažete „seks nije za tebe, isuviše si mlad(a)“. Jednostavno će se isključiti i više vas neće slušati.

Definišite seksualnost kao nastavak romantičnih osećanja, a ne kao početak ili uobičajeni korak. Povežite emocije sa ubacivanjem seksa u priču – koliko to menja odnos između dvoje zaljubljenih, znak dublje ljubavi i najveće bliskosti. Iako to možda i ne žele da čuju na taj način, pomenite im da ma šta radili, nečije srce uvek može ostati povređeno, a to znači, i njihovo.

Ako je u pitanju devojka, idite sa njom ili je uputite da ode na pregled kod ginekologa. Ništa strašno za nju, ali mora da zna da ako se već upušta u „te vode“, treba da ide redovno na kontrolu kod ginekologa. Samim tim će celu stvar shvatiti ozbiljnije. Dobra ideja je da otac kaže ćerki „neke stvari“ o muškarcima, kakvi su oni u tim godinama, da bi je zaštitio i ujedno joj pomogao u prepoznavanju raznih tipova. A majka, sa druge strane, neka sinu ubaci neku rečenicu o tome koliko su devojke osećajne i šta sve seks za njih znači – više vođenje ljubavi i više emocija nego kod muškaraca.


Posmatrajte njihove reakcije i slušajte šta oni imaju da kažu. Kao pripremu za ovaj razgovor koristite sve što vam se nađe „pri ruci“: TV, časopisi, novine, Internet, i budite informisani i u toku. Ne biste da počnete razgovor sa tim kako se prave bebe ili o proleću i pčelicama i bubicama. Vaša deca će pomisliti da vi još uvek živite u 60-tim.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR