Glas Javnosti

TO NIJE MAGIJSKI ČIN! Ruski mitropolit objasnio kada ne treba krstiti dete

Porodica
Autor: Glas javnosti

Ako roditelji nisu spremni da vaspitavaju dete u duhu pravoslavlja, ne treba ni da ga krste, izjavio je šef odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit Volkolomski Ilarion televiziji „Rusija 24“.

Ako roditelji ne žele da vaspitavaju dete u pravoslavnoj veri, ne treba ni da ga krste jer krštenje nije neki magijski čin.

Ne može se kristiti dete da ono, na primer, ne bi bilo bolesno ili iz nekog drugog razloga. Dete se krsti da bi se vaspitavalo u pravoslavnoj veri, odgovorio je mitropolit na pitanje gledateljke da li ona treba da krsti unuku, ako sami roditelji to ne žele.

On je podsetio da su bake u SSSR često vaspitavale decu u pravoslavlju tajno od roditelja, ali „sada nije tako vreme kada se deca tajno mogu vaspitavati i sve tajno uvek postaje javno“.

„Ako ste vi kao baka spremni da preuzmete na sebe vaspitanje deteta u pravoslavnoj veri, možete se dogovoriti sa sveštenikom da ga krsti, ali tada možete doći u konflikt sa vašim zetom i ćerkom: o tome treba dobro razmisliti“, zaključio je mitropolit, prenosi Sputnjik.

BONUS VIDEO: Neđo Beli Mag o slučaju Periš

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR